Euronext verhoogt bod op Oslo Børs

Als reactie op het bod van Nasdaq op Oslo Børs liet Euronext maandag weten het bod op de aandelen van Oslo Børs te verhogen van NOK 145,- naar NOK 158,- per aandeel. Daarmee is Euronext bereid in totaal circa € 700 miljoen te betalen voor de uitstaande aandelen van het Noorse beursbedrijf.

Nasdaq bood NOK 152,- per aandeel. Daarnaast belooft Euronext dat de beurs van Oslo een onafhankelijke status zal krijgen, dat leden van het bestuur van de Oslo Børs zitting krijgen in het bestuur van Euronext en dat Oslo een hub zal blijven voor Scandinavische activiteiten en grondstoffenhandel.

Charme-offensief

Het hogere bod en de toezeggingen is een charme-offensief van Euronext richting aandeelhouders en management nadat het bestuur van Oslo Børs zijn voorkeur had uitgesproken voor het hogere bod van Nasdaq van NOK 152,- per aandeel. Volgens het management zou een overname door Nasdaq strategisch gezien logischer zijn. Nasdaq is namelijk ook uitbater van de beurzen in Stockholm, Kopenhagen, Finland en de Baltische staten.

Linksom of rechtsom aantrekkelijke beleggingscasus

Een overname van Oslo Børs door Euronext vinden wij aantrekkelijk vanwege sterke diversificatievoordelen. Met het hogere bod schatten wij de synergievoordelen op € 100 miljoen. Dit betekent ook dat er nog ruimte is om het bod te verhogen tot maximaal € 800 miljoen, voordat wij een overname niet meer aantrekkelijk vinden.

Mocht de overname niet doorgaan, dan voorzien wij een grote kans voor extra kapitaalteruggave richting aandeelhouders met een superdividend of aandeleninkoop. Linksom of rechtsom vinden wij de beleggingscasus voor Euronext daarmee aantrekkelijk. Wij hebben dan ook een positieve opinie op het aandeel.