Fagron opent boeken op rode Brusselse beurs

Twee uur na het luiden van de openingsbel gaat de BEL20 opnieuw fors lager. De index levert 1,85% in en komt uit op 3.509,04 punten. Onder de steraandelen is er geen enkel aandeel dat hoger noteert. Het zijn Ageas (-4,11%), Aperam (-2,66%) en Argenx (-2,43%) die de grootste verliezen laten optekenen. Verder heeft Fagron het Belgische cijferseizoen op gang getrapt en kwam Mithra met een update naar buiten.

Rond de klok van elf uur straalt er opnieuw een rode gloed over de Brusselse beurs. Net als de overige Europese beurzen wordt de negatieve lijn van de Amerikaanse en Aziatische beurzen doorgetrokken. Zowat alle aandelenbeurzen lijden onder de combo van de Amerikaanse renteklim, de aanwakkerende handelsoorlog en het Italiaanse begrotingstekort. Gisteren verloor de BEL20 al meer dan 2 procent en vandaag noteert de sterindex na twee uur handel nog eens 1,85 procent lager dan het slot van gisteren.

Op de brede markt is Fagron (-3,07% tot 151,6 euro) met derdekwartaalcijfers naar buitengekomen. Het is daarmee het eerste bedrijf op de Brusselse beurs die in de boeken laat kijken over het voorbije kwartaal. De specialist van magistrale bereidingen presteerde conform de verwachtingen. De omzet in het derde kwartaal kwam uit op 114,9 miljoen euro, nipt onder de analistenverwachting van 116,2 miljoen euro, maar wel nog steeds een groei van 11,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. De organische groei kwam wel netjes conform de verwachtingen uit op 10 procent. Minpuntje in de resultaten is dat de groei in de Verenigde Staten minder groot is dan verwacht. De omzet daar steeg nochtans met 64 procent tot 30,4 miljoen euro, maar nu de investeringen daar volledig operationeel zijn werd er nog meer verwacht. De nieuwe fabriek daar wordt gezien als een belangrijke omzetbron voor de komende jaren. Ook tegenvallende wisselkoerseffecten spelen Fagron parten. In Brazilië, een heel belangrijke markt, werd een groei van 17 procent verwezenlijkt. Maar na wisselkoerseffect komt de groei zelfs 5 procent lager uit. Alles bijeen degelijke resultaten die conform de verwachtingen zijn. Al zien we dat niet terug in de koers, het aandeel verliest na twee uur handel ruim 3 procent. Al kan dat ook met het huidige sentiment van de markten te maken hebben.

Een van de zeldzame groene namen op de Brusselse beurs vandaag is Mithra (+4,29% tot 24,30 euro). De farmaceut kent niet de beste week maar weet vandaag wel als een van de enige de dalingsdans te ontspringen. Dit nadat het bedrijf met een update naar buiten kwam. Niet dat er zoveel nieuws gezegd werd, maar beleggers worden op deze manier vooral gerustgesteld. Het aandeel is de laatste weken wat weggezakt na twijfel over het zelf in handen nemen van de commercialisatie van product Donesta. Dit wordt als een risico gezien. Met de nieuwe update dat alles op schema ligt zijn beleggers weer wat gerustgesteld en het aandeel klimt vandaag ruim 4 procent.