Flinke versterking balans ABN Amro

Goede kwartaalresultaten, maar herstructurering zakenbank teleurstellend.

Ook aan ABN Amro (+3,0%) was het vanochtend de beurt om de resultaten over het tweede kwartaal te presenteren. De nettowinst over de periode lag met € 688 miljoen circa 20% boven de analistenconsensus.

Voor een groot deel waren de meevallende cijfers te danken aan kostenbesparingen, lagere voorzieningen voor slechtlopende leningen en aan verschillende eenmalige baten door desinvesteringen en beëindigde activiteiten. Maar zonder alle eenmalige baten viel de nettowinst nog altijd 8% boven verwachting uit. Kortom een prima resultaat.

De goede resultaten droegen aan een flinke versteviging van de balans. De CET1-kernkapitaalratio liep op naar 18,3%. Analisten hadden gemiddeld op 17,6% gerekend. Dit was mede te danken aan een $ 2 miljard afname van de risico-gewogen activa op de balans door het stopzetten van verschillende zakenbankactiviteiten. Het verhogen van het dividend komt door de betere kapitaalratio dichterbij. En dat is een positieve ontwikkeling in de beleggingscasus. Op 16 november heeft ABN Amro een ‘investeerders dag’ gepland waar mogelijk een update komt over kapitaalteruggave. Wij zien ruimte om € 700 miljoen extra uit te keren aan aandeelhouders later dit jaar.     

Hoewel het positief is dat ABN Amro ingrijpt bij de zakenbank met een herstructurering, hadden we hier meer van verwacht. Het management heeft aangegeven dat het stopzetten van een aantal activiteiten bijdraagt aan een $ 5 miljard daling van de risico-gewogen activa op de balans. Dat is slechts 13% van het totaal dat de zakenbank aan kapitaal consumeert. En dat vinden wij niet bepaald ambitieus. We herhalen dan ook onze neutrale opinie op het aandeel ABN Amro.