Flow Traders handelt moeilijk eerste kwartaal goed af

Marketmaker Flow Traders (+3,6%) publiceerde op 16 april zijn eerstekwartaalresultaten over 2019 en die waren licht beter dan verwacht. Sterk is dat  het concern marktaandeel wist te winnen in het eerste kwartaal. Wij houden een neutrale opinie op het aandeel. Flow Traders kan van toegevoegde waarde zijn binnen een bredere individuele aandelenportefeuille.  

Flow Traders wint aan marktaandeel

De handelsinkomsten van Flow Traders kwamen uit € 61,5 miljoen over het eerste kwartaal. En ondanks dat dit fors lager is dan een kwartaal eerder (-15%) komt de omzet hoger uit dan de gemiddelde analistenverwachting (+3%).

Erg sterk is dat het concern meer marktaandeel wint, schaalvoordelen bij het verdienmodel van Flow Traders zijn groot. De onderneming weet meer op de beurs verhandelde passieve aandelenmandjes (zogenaamde Exchange Traded Products) te verhandelen (+6%, jaar-op-jaar). Hiermee vergrootte het handelshuis zijn (wereldwijde) marktaandeel van 3,2% (vierde kwartaal) naar 4% in het afgelopen kwartaal. De toenemende aanwezigheid in Amerika en Azië is bovenal positief. Ook op deze continenten krijgt Flow Traders meer grip. Het bedrijf slaagt erin bepaalde marktniches winstgevend te bedienen, daar waar andere partijen afhaken. Dat geeft Flow Traders ook extra voordeel als de beweeglijkheid terugkeert in de financiële markten.

Door licht hogere operationele kosten komt de operationele winst (EBITDA) uit op € 26,8 miljoen over het eerste kwartaal (-21%, kwartaal-op-kwartaal). En dat was licht boven de analistenverwachting van € 26,0 miljoen. De nettowinst lag net iets onder de verwachting vanwege hoger dan verwachte negatieve effecten voor IFRS 16 (boekhoudkundige aanpassingen).

Door de lage volatiliteit in de markt ging de winstgevendheid per trade fors omlaag bij Flow Traders. Dat is eenmaal een gegeven. Flow Traders weet juist te profiteren van onrust in de markt. Het feit dat de onderneming ook dit kwartaal geruststellende cijfers weet te overleggen, vinden wij positief voor de beleggingscasus.

Het bedrijf doet geen uitspraken over de (verdere) vooruitzichten voor 2019. Dat is niet zo vreemd gezien de aard van de business. Een uitgebreide toelichting op de strategie en een prognose voor 2019 verwachten we tijdens de  beleggersdag van donderdag 18 april.

Potentieel mooie aanvulling in portefeuille-context

De handelsresultaten van Flow Traders profiteren meestal sterk van forse bewegingen op de aandelenmarkten. Dat betekent meer transacties en veelal tegen aantrekkelijkere marges. Wij stellen dan ook dat de opname van Flow Traders volgens ons tot risicovermindering kan leiden binnen een aandelenportefeuille, een zogenaamde diversifier. Eentje die juist profiteert van (dalende) aandelenmarkten. De beweeglijkheid laat zich echter niet voorspellen, maar de cijfers van Flow Traders wijzen erop dat het bedrijf in minder beweeglijke markten uit de voeten kan. Die bevestiging geeft de beleggingscasus meer stabiliteit.

Wij houden een neutrale opinie aan op het aandeel met een koersdoel van € 28,-.