Galapagos fors hoger na goede testresultaten

Rond de klok van twaalf uur laat de BEL20 een plus van 0,33% optekenen en komt nu uit op 3.680,94 punten. Dit is te danken aan de immense sprong (+14,77%) die Galapagos vandaag maakt. De biotechspeler kan uitpakken met goede testresultaten voor reumamedicijn filgotinib. Verder gaan ook UCB (+1,65%) en Argenx (+1,45%) in de plus. Onderaan bengelen Ontex (-2,88%) en AB InBev (-1,00%). Op de brede markt kan Mithra uitpakken met een nieuwe deal voor Estelle

Galapagos (+14,77% tot 102,05 euro) heeft samen met Gilead een belangrijk succes geboekt bij de ontwikkeling van het reumamedicijn filgotinib. De eerste resultaten uit de laatste ontwikkelingsfase (fase 3) van het geneesmiddel zijn bekend en duiden op het allerbeste scenario. Beleggers reageren terecht enthousiast en sturen het aandeel Galapagos bijna dan 15% hoger. Het komt nu voor het eerste boven de 100 euro uit.

Het gaat om de resultaten uit de eerste van drie studies onder 423 patiënten die al reumamedicijnen gebruiken en onvoldoende respons vertonen op een biologische behandeling. Uit de resultaten bleek dat de werkzaamheid van filgotinib minstens zo goed is als het middel upadacitinib van het Amerikaanse AbbVie. Filgotinib lijkt daarmee samen met het geneesmiddel van AbbVie het meest effectief te zijn in de behandeling van reuma. Ook werd filgotinib even goed verdragen door patiënten als een placebo. Dit betekent, dat het middel veilig is en dat is een erg belangrijke voorwaarde voor uiteindelijke goedkeuring door toezichthouders om filgotinib op de markt te mogen brengen. De testresultaten voor de andere twee studies verwachten wij eind dit jaar of begin volgend jaar. Belangrijk hierbij is dat een behandeling met filgotinib de pijn onderdrukt, want dat is waar het medicijn van AbbVie zich in onderscheidt. Gezien het succes van de eerste testresultaten is registratie van het medicijn medio 2019 te verwachten.

Na deze succesvolle tests schatten wij het uiteindelijke marktaandeel van filgotinib nu hoger in. We gaan daarbij uit dat het medicijn een marktaandeel zal halen van 35% in plaats van 15%, op basis van hogere succesratio’s bij behandelingen van reuma. Wij verhogen daarom het koersdoel van Galapagos van € 115,- naar € 125,- en herhalen onze positieve opinie op het aandeel. Hoewel we enthousiast blijven over dit aandeel wijzen we wel op de speculatieve aard ervan.