GEA is en blijft aantrekkelijke beleggingscasus

Het managementteam van GEA is weer op volle sterkte. CEO Stefan Klebert, die begin dit jaar bij de machinefabrikant voor de voedselverwerkende industrie aantrad, wordt vanaf dinsdag bijgestaan door de nieuwe financieel directeur (CFO) Marcus Ketter. Ketter was in zijn vorige rol werkzaam was als CFO bij metaalbedrijf Klöckner. Hij is door de wol geverfd in de Duitse industrie waar hij zijn sporen heeft verdiend met het operationeel verbeteren van IT en performance management bij bedrijven.

Met het nieuwe managementteam kan GEA gaan inzetten op de uitvoering van zijn strategisch verbeterplan. Dat omvat een nieuwe divisiestructuur, een herziening van de aanwezige productenportefeuille en een efficiëntere IT. Door de decentralisatie van de organisatiestructuur komt er meer verantwoordelijkheid bij managers waardoor GEA sneller kan inspringen op marktontwikkelingen.

Klebert en Ketter moeten nu stappen zetten. In het verleden hebben reorganisatiepogingen onvoldoende resultaat opgeleverd en dat tastte het vertrouwen van beleggers aan. Een succesvolle transitie zal als katalysator voor deze beleggingscasus werken. Meer details over de synergie-effecten verwachten wij pas in september op de Capital Markets Day. Op 24 juni maakt GEA zijn nieuwe organisatiestructuur bekend en dan volgen mogelijk ook verdere reorganisaties.

Eerste kwartaalresultaten conform verwachting

GEA had een redelijke start van het jaar, zo beoordelen wij de eerstekwartaalcijfers. De orderinstroom was 7% hoger dan voorzien (op organische jaarbasis). Bij de winst waren er de nodige plussen en minnen en die verwachten wij ook voor de komende maanden. Voor het tweede kwartaal zijn er € 30 tot € 45 miljoen aan herstructureringskosten voorzien. Daarnaast verdenken wij GEA ervan een aantal minder renderende projecten uit te voeren wat de brutomarge omlaag trok.

Het is positief dat GEA zijn doelstellingen voor geheel 2019 overeind houdt ondanks verslechtering van de economische omgeving. Het operationele bedrijfsresultaat zal uitkomen tussen de € 450 tot 490 miljoen.

Positieve opinie

GEA is en blijft een aantrekkelijke beleggingscasus. Met de juiste (strategische) stappen kan het management de boel operationeel weer op de rit krijgen. Er is ruimte voor veel operationele verbetering wat de winstgevendheid kan opvoeren.

Een minpunt is de macro-economische omgeving die onzeker blijft en te lijden heeft onder de voortgaande handelsvete tussen de Verenigde Staten en China. Een flink deel van de omzet komt uit de opkomende markten van Europa, Latijns-Amerika en Azië en is gevoelig voor een afnemende investeringsbereidheid. Dat kan ertoe leiden dat de koers van GEA de nodige bewegelijkheid kan laten zien. Voor de langere termijn zijn we echter een positieve mening op het aandeel GEA toegedaan.