GIMV, AvH en CFE openen boeken op rode Brusselse beurs

Rond de klok van half elf gaat de BEL20 er een procent op achteruit. De index volgt hiermee de overige Europese beurzen en noteert nu op 3.453,40 punten. AB InBev (+0,15%) is de enige indexnaam die de voeten droog weet te houden, weliswaar met een beperkte plus. Proximus (-2,92%) is de sterkste daler na een adviesverlaging van Citi. Verder komen de holdings Ackermans & van Haaren (-1,39%) en GIMV (-0,56%) met cijfers naar buiten.

Rode lantaarn van de Brusselse sterindex is vandaag Proximus (-2,92% tot 24,94 euro). De telecommer krijgt af te rekenen met een adviesverlaging door Citigroup. Proximus ziet haar huidig koopadvies geschrapt en ingeruild worden door een nieuw houdenadvies. Het koersdoel gaat evenwel omhoog van 24,00 naar 27,00 euro. De analisten van Citi zagen het aandeel het laatste jaar een mooie rit omhoog maken waardoor het aandeel nu een gelijkaardige waardering als de sector heeft. Dat gebeurde mede dankzij de geslonken kansen op een vierde speler op de Belgische markt. Toch is deze kans niet uitgesloten. Daarbovenop kan de concurrentie stevig toenemen door nieuwe producten van de twee overige spelers. Vandaar dat de analisten een houdenadvies gerechtvaardigd vinden. Wij zijn minder positief en hanteren een verkoopadvies met bijhorend koersdoel van 23,00 euro.

Dan over naar de resultaten. GIMV (-0,56% tot 53,10 euro) publiceerde deze ochtend de jaarresultaten over het gebroken boekjaar dat 31 maart op zijn einde liep. De holdingmaatschappij zag de nettowinst uitkomen op 112,1 miljoen euro, omgerekend 4,41 euro per aandeel. De portefeuille van GIMV leverde een rendement op van 16,2 procent. Daarmee weet het bedrijf voor het vijfde opeenvolgende jaar haar eigen doelstelling van 15 procent te kloppen. Dit brengt het eigen vermogen op 1,32 miljard euro oftewel 52 euro per aandeel. Het rendement werd mede gerealiseerd door investeringen ter waarde van 222 miljoen euro, verspreid over negen nieuwe participaties en twintig aanvullende overnames. Daarnaast werd er voor een bedrag van net geen 200 miljoen euro gedesinvesteerd. 

Ook die andere holding, Ackermans & van Haaren (-1,39% tot 134,90 euro), opende deze ochtend de boeken. AvH rapporteerde in haar eerste kwartaalupdate een cashopbrengst van 165 miljoen euro en een meerwaarde van 105 miljoen euro. Dit is vooral te danken aan de verkoop van HPA, een Franse rusthuizengroep, al moet deze transactie nog volledig afgewerkt worden in het tweede kwartaal. Dit brengt de netto cashpositie op 78,7 miljoen euro. Het bedrijf geeft aan om met deze cash nog investeringen te doen. Tijdens de eerste drie maanden van het jaar werd al voor een waarde van 28 miljoen euro aan investeringen gedaan. In deze investeringen zat onder andere de optrekking van de participatie in CFE tot 60,76 procent.

CFE (-0,49% tot 81,70 euro), met dus AvH als hoofdaandeelhouder, maakte deze ochtend ook de eerste kwartaalresultaten bekend. De bouw- en baggergroep – met DEME als dochter – rapporteerde tijdens het eerste kwartaal een omzet van 838,4 miljoen euro, dit is een stijging van 5,6 procent ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Het orderboek kwam uit op 5,34 miljard euro, een lichte daling van 0,8 procent ten opzichte van vorig jaar. DEME was met 4 miljard euro de grootste vuller van het orderboek. CFE zag de netto financiële schuld wel 10,4 procent toenemen tot 715,5 miljoen euro, maar dit komt door de verderzetting van de investeringen bij DEME. Het management voelt zich met deze resultaten gesterkt om de vooruitzichten voor dit jaar te bevestigen.