Glencore stelt winstverwachting neerwaarts bij

Glencore (-2,0%), ’s werelds grootste grondstoffenhandelaar, verlaagde maandag de doelstelling voor de operationele winst (EBIT) voor 2018 van $ 2,7 miljard tot $ 3, 2 miljard naar een range van $ 2,6 miljard tot $ 2,8 miljard. Hogere kapitaaluitgaven in de jaren 2019-2021 en een verwachte matige volume-ontwikkeling in deze periode doen de aandelenkoers eveneens geen goed.   

Deze forse neerwaartse bijstelling is te wijten aan de scherpe daling van de kobaltprijs die sinds de piek in april meer dan 25% lager staat. Chinese handelaren grijpen dit aan om contracten te heronderhandelen. Recent maakte Kantanga (80% eigendom) bekend voor minimaal een half jaar de productie van kobalt in Congo stil te leggen vanwege een te hoog uraniumgehalte in het concentraat.

Critici verdenken Glencore ervan de prijzen van kobalt in hun voordeel te willen beïnvloeden, aangezien er voor de komende tijd een potentieel overschot voorzien wordt. Ook in de aluminiummarkt heeft het bedrijf last van langetermijncontracten en zal tot in 2019 voor nadelige prijsschokken in deze markt blootgesteld zijn.

Verjonging  management en onderzoek naar boekhouding en corruptie

CEO Glasenberg heeft aangegeven dat er actief gezocht wordt naar een opvolger binnen drie tot vijf jaar. Ook twee divisiehoofden moeten het veld ruimen.  Glencore wil het hogere management verjongen.

Daarnaast doet het Amerikaanse Department of Justice momenteel onderzoek naar vermeende corruptie en omkoping in Congo. En Canadese autoriteiten doen onderzoek naar onregelmatigheden in de boekhouding van Katanga. De strategie van Glencore om zich op activiteiten te richten waar de meeste westerse bedrijven ver van weg blijven, levert voorlopig meer risico dan profijt op.  

Overnamemachine is tot stilstand gekomen

De problemen rondom de koper- en kobaltactiviteiten in Congo zijn volgens analisten de voornaamste reden dat Glencore het dit jaar relatief slecht doet ten opzichte van vergelijkbare concurrenten. De doorgaans agressieve overnamestrategie is op een laag pitje gezet. Het management geeft de voorkeur aan balansversterking en uitkeringen aan aandeelhouders uit de vrijekasstromen ($ 4 miljard in 2018). De ambities om een grote overname te doen in de agribusiness sector lijkt hiermee (voorlopig) van de baan. Eerder werd het Amerikaanse Bunge (specialist in graanhandel) als overnamekandidaat beschouwd.

Specifieke bedrijfsrisico in de beleggingscasus is te hoog

De beleggingscasus van Glencore blijft lastig. Qua activiteiten en diversiteit in grondstoffen heeft het de beste spreiding van alle grote mijnbouwbedrijven. Echter, een groot deel van deze grondstoffen hebben een directe relatie met de groei van de Chinese economie, die juist in 2018 een flinke groeivertraging laat zien. Door activiteiten in landen als Congo en Venezuela is het risico op betrokkenheid bij corruptie en omkoping extreem groot. Ook het onderzoek naar de boekhouding van Katanga stemt ons niet gerust. We zijn positief over de beslissing om de schulden op de balans verder af te bouwen en de hand op de knip te houden voor nieuwe overnames. Ook het grote aandeleninkoopprogramma en het dividend van ruim 5% compenseren enigszins voor het koersrisico. Alles afwegende blijven we van mening dat de specifieke bedrijfsrisico’s te hoog zijn. We handhaven onze negatieve opinie over Glencore.