Greenyard hoger na uitsluitsel over Hongaarse fabriek

Ruim twee uur na het luiden van de openingsbel laat de BEL20 een kleine plus optekenen. De index wint 0,24% en noteert nu op 3.699,77 punten. Telenet (+1,35%) en Umicore (+1,10%) zijn de koplopers. Onderaan is Sofina (-1,39%) de drager van de rode lantaarn. Verder opnieuw goed nieuws voor Galapagos dat goedkeuring heeft voor de samenwerking aan het eczeemmedicijn van Novartis. Op de brede markt zien we een mooie stijging voor Greenyard (+21,16%) nadat er eindelijk uitsluitsel is over de listeriabesmetting in de Hongaarse fabriek. De oorzaak is gevonden en de fabriek zal binnenkort terug opengaan.

Goed nieuws voor Greenyard (+21,16% tot 8,76 euro). Het onderzoek naar de oorzaak van de listeriabesmetting in hun Hongaarse fabriek is afgerond. De bron van de besmetting werd ontdekt in een van de vriestunnels. Goed nieuws, want nu kan de productie in de fabriek hervat worden. De groenten-en fruitverwerker neemt wel extra hygiëne-en veiligheidsmaatregelen om dergelijke voorvallen in de toekomst te vermijden. Het bedrijf bevestigt dat de financiële impact, zoals eerder geraamd, maximaal 30 miljoen euro zal bedragen. Er zijn tot nu toe geen claims binnengekomen, mochten deze toch nog volgen is het bedrijf voldoende verzekerd. Een opsteker voor Greenyard, dat sinds de start van dit jaar al ruim 60 procent van zijn waarde verloor. Vandaag gaat het aandeel na twee uur handel meer dan 20 procent hoger.

Galapagos (-0,14% tot 104,40 euro) en het Duitse Morphosys hebben toestemming gekregen van de Amerikaanse mededingingstoezichthouder om samen te werken met Novartis bij de ontwikkeling van een geneesmiddel bij de behandeling van eczeem. In deze samenwerking ontwikkelen Galapagos en Morphosys gezamenlijk een antilichaam, onder de naam MOR106. Novartis zal MOR106 op de markt brengen. Nu de Amerikaanse toezichthouder zijn goedkeuring heeft gegeven voor de samenwerking betaalt Novartis eerst € 95 miljoen vooruit aan Galapagos en Morphosys gezamenlijk. Deze komen bovenop aan zogeheten mijlpaalbetalingen die op kunnen lopen tot circa € 850 miljoen. Deze betalingen zijn afhankelijk van het bereiken van mijlpalen op het gebied van ontwikkeling, regelgeving, het vermarkten van MOR106 en gerealiseerde omzet. Daarnaast betaalt Novartis aan Galapagos en Morphosys royalties ter waarde van 10% tot 23% van de behaalde omzet.

Wederom goed nieuws dus voor Galapagos. Het aandeel, waar wij een positieve opinie op hebben, stond gisteren al positief in de kijker na positieve testresultaten bij de ontwikkeling van reumamedicijn filgotinib. Het aandeel schoot bijna 18% omhoog. Galapagos maakt van de hogere aandelenkoers gelijk gebruik om kapitaal op te halen. De onderneming geeft voor $ 300 miljoen aan ADR’s uit op de Amerikaanse beurs.