Groeizorgen drukken ook op Brusselse beurs

Na ruim een uur handel noteert de BEL20 op deze eerste handelsdag van de nieuwe week op een min van 0,67% (3.564,80 punten). Met uitzondering van Proximus (+0,48% tot 25,17 euro) en 'nieuwkomer' Warehouses de Pauw (+0,72% tot 140,20 euro) noteren alle andere namen binnen de index lager dan het slot van vrijdag. De sterkste dalers vinden we in de biotechhoek - Galapagos (-3,58% tot 85,62 euro) en Argenx (-2,49% tot 109,80 euro) leiden de dalingsdans binnen de index. Ook op de bredere markt gaan de farmanamen wat in de verkoop. Zo verliezen Mithra (-3,82% tot 25,15 euro), Biocartis (-3,36% tot 10,92 euro) en Celyad (-3,12% tot 18,02 euro) alle meer dan drie procent. Beleggers trekken wat meer richting 'schuilplaatsen' als telecom/voeding. Zo houdt Orange Belgium (+0,42% tot 19,08 euro) de voeten nog droog deze morgen.

Geen goede weekstart voor de beurzen deze morgen. Net als de meeste andere Europese aandelenindices verliest ook de BEL20 wat terrein. De verliezen blijven overigens nog behoorlijk beperkt als we zien naar de schade die werd aangericht op de Aziatische markten deze morgen. Zo ging de Japanse Nikkei 225 drie procent lager en moest ook de Hang Seng twee procent terug. Aan het einde van dit eerste kalenderkwartaal krijgen beleggers wat minder macro-economische cijfers voor de kiezen, steeg de korte Amerikaanse rente boven de 10-jaars afgelopen week en is er de vrees voor afzwakkende groei van de bedrijfswinsten. Ondertussen houdt de Brexit nog steeds de Europese beleggingsgemoederen bezig.

Veel groot nieuws van de grote namen valt er niet te rapen voor het moment. Gimv (-0,99% tot 50,10 euro) heeft haar belang in Oldelft verkocht. Rond de verkoop werden geen verdere financiële details vrijgegeven. Een slechte investering in de investering in het bedrijf dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van ultrasone sondes alleszins niet geweest voor de holding - in het persbericht valt te lezen dat over de gehele periode de investering in het bedrijf Gimv een rendement heeft opgeleverd dat het langetermijnrendement van Gimv (16%) overtreft.