Grote schoonmaak bij UniCredit

De Italiaanse bank UniCredit publiceerde donderdagochtend zijn derdekwartaalresultaten. Door een afschrijving van € 846 miljoen op de Turkse activiteiten viel de nettowinst uit op slechts € 30 miljoen. Analisten hadden hier geen rekening mee gehouden en zonder deze afschrijving lag de nettowinst grotendeels in lijn met de verwachtingen.

Verrassing voor vriend en vijand

De Turkse activiteiten van UniCredit bestaan uit een belang in de Turkse bank Yapi Kredi. De Turkse lira is sterk in waarde afgenomen en het management zet nu het mes in de waarde van het belang. Een conservatieve maatregel die vriend en vijand verrast, omdat CEO Jean-Pierre Mustier de impact van de Turkse crisis op de winstontwikkeling nog beperkt noemde. Door af te schrijven op het belang valt er volgens ons een stuk onzekerheid binnen de beleggingscasus weg.

Het bleef echter niet bij deze afschrijving. Ook zet UniCredit naar schatting € 500 miljoen apart als voorziening voor juridische kosten in verband met het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran. Het management verwacht niet dat een schikking in de toekomst wederom een grote invloed zal hebben op de winst.

Operationeel sterke resultaten

Geschoond voor de afschrijving op Yapi Kredi en de voorzieningen gerelateerd aan de sancties, bleven er eigenlijk prima onderliggende resultaten over. De bank hield de kosten onder controle, terwijl de nettorente-inkomsten opliepen dankzij een toename van de hoeveelheid leningen. De financieringskosten daalden, maar de voorzieningen voor slechtlopende leningen liepen op. Dit laatste was niet heel verrassend na een ongebruikelijk laag niveau over het eerste halfjaar. Bovendien blijven de kosten die UniCredit moet nemen voor genomen risico’s binnen de doelstellingen.

Lagere kernkapitaalratio

De CET1-kernkapitaalratio viel door de voorzieningen met 12,1% een stuk lager uit dan verwacht. Dat is een afname van 40 basispunten. Het management stelde de doelstelling over 2018 dan ook bij naar 11,5% tot 12%. Eerder gaf UniCredit een range af van 12,3% tot 12,6%. CFO Mirko Bianchi liet in een toelichting weten dat de CET1-ratio in het eerste kwartaal van 2019 het laagste punt zal bereiken, voordat deze zal toenemen.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de resultaten. Het aandeel daalde donderdagochtend 2,7% naar € 11,50. Door de lagere kernkapitaalratio lijkt meer kapitaalteruggave voorlopig niet aan de orde. Wij zijn echter positief over de resultaten. Geschoond voor de eenmalige kostenposten boekte UniCredit prima operationele resultaten, ondanks de tumult rond de Italiaanse economie. We vinden het aandeel goedkoop en hebben een koersdoel van € 14,-. Maar beleggers die rekenen op extra kapitaalteruggave kunnen zich volgens ons beter richten op gezondere banken als UBS, KBC en BNP Paribas. Op UniCredit hebben wij een neutrale opinie.