IBM blijft stoeien met omzetgroei

Technologieconcern IBM kwam dinsdag 16 april nabeurs met licht tegenvallende  eerstekwartaalresultaten. Desondanks staan wij nog altijd achter de ingezette turnaround van activiteiten naar de cloud en innovatieve activiteiten. De handhaving van de winstprognose door IBM biedt de koers steun.

De omzet van IBM kwam over het eerste kwartaal uit op $ 18,18 miljard (-4,7%, jaar-op-jaar). Dit is onder de verwachting van analisten ($ 18,51 miljard). Tegen constante wisselkoersen lag de omzet fractioneel, 0,9% lager ten opzichte van een jaar eerder. Omzetgroei is cruciaal bij de beleggingscasus van IBM. En hier wist het concern niet op te leveren. Dat werd nabeurs IBM aangerekend met een koersval van 3%.  

Milder oordeel

We oordelen milder en zien tal van verzachtende omstandigheden voor de omzetmisser.  Een aantal omzetdeals bij IBM zijn doorgeschoven naar het tweede kwartaal en er is bewust afscheid genomen van omzet met te weinig toegevoegde waarde, inherent aan de ingezette strategie. Daarnaast zijn er nog flinke negatieve valuta-effecten die de boel flink vertekenden. De omzetgroei bij ‘cloud’ lag tegen constante wisselkoersen op 12%, echter valutategenwind drukte de groei in dollars terug tot 10%.

De brutomarge van 44,7% lag 0,9% hoger dan over de dezelfde periode in 2018. Een teken dat de omzetmix een hogere toegevoegde waarde kent. Lichtpuntje was de geschoonde winst per aandeel van $ 2,25 over het afgelopen kwartaal, hier rekenden analisten op $ 2,22.

Vooruitzichten management bevestigen vertrouwen

Het management van IBM herhaalt zijn doelstellingen voor 2019. Zo mikt de onderneming op een winst per aandeel van tenminste $ 13,90. De vrije kasstroom zou op $ 12 miljard uit moeten komen. De bevestiging van deze doelstellingen geeft de aandelenkoers steun. Verder heeft IBM nog een dikke $ 18 miljard aan liquiditeiten op de balans staan. De balanspositie beoordelen wij als sterk en biedt ruimte voor verdere aandeleninkoop. Daarbij heeft IBM nog ruimte in haar huidige aandeleninkoopprogramma van $ 2,4 miljard.

Wij blijven positief

Dankzij de strategische heroriëntatie bewandelt het bedrijf nieuwe paden en wij staan achter deze keuzes. Beleggers moeten echter nog meer geduld hebben voor een duidelijker omzetherstel. Verder verwachten wij veel van de nog definitief goed te keuren Red Hat acquisitie (groot $ 33 miljard). Deze gaat de cloudactiviteiten van het concern een flinke boost geven in onze ogen.

Een structurele (terugkeer) van omzetgroei vinden wij dan ook een koersaanjager voor IBM. Dat zou betekenen dat er een herwaardering van het aandeel kan geschieden. Nu noteert het aandeel tegen een relatief lage waardering van 10,4x winst per aandeel over 2019. Het dividendrendement van 4,3% is eveneens aantrekkelijk. Wij blijven positief op het aandeel IBM en houden gewoon geduld. Mogelijk koerszwakte op deze cijfers levert een instapmoment op.