Inditex blijft goed gepositioneerd in lastige kledingretailmarkt

Wij zien margeherstel en eventuele dividendverhoging als aanjagers aandelenkoers Inditex.

Modeketen Inditex (onder andere bekend van Zara, Bershka, Pull & Bear en Massimo Dutti) ziet zijn vergelijkbare omzetgroei over het eerste halfjaar van 2018 vertragen naar 4%. Vorig jaar was dat nog 6%. De vertraging was in lijn met de verwachting van analisten. Inditex had last van forse valutaire tegenwind. Zonder wisselkoerseffecten zou de omzetgroei over de eerste zes maanden van het jaar namelijk op 8% uitkomen. Het management voorspelt een versnelling van de vergelijkbare omzetgroei naar 4-6% in de tweede jaarhelft. Ook ziet het de kledingretailer de brutowinstmarge aantrekken (+0,5%) over het resterende gedeelte van 2018.

Wij houden een gemengd gevoel over aan de woensdagochtend gepresenteerde halfjaarcijfers van Inditex. Zo hielden we rekening met een omzetgroeivertraging bij Europese kledingretailers aangezien in de detailhandel al een tijdje rake klappen vallen. Modeketens die een succesvolle switch naar online verkoop weten te maken zijn de lachende derde. Door toenemende concurrentie zien traditionele partijen hun marktaandeel krimpen. Ook de ontwikkeling van de brutowinstmarge van +0,3% (jaar-op-jaar) naar 56,7% kende valutaire tegenwind. Dat is een doorn in het oog voor het management. Desondanks steeg de brutomarge lichtjes door het strenge (operationele) kostenbeleid.

Inditex kende in de eerste helft van het jaar in onze ogen eenmalige uitdagingen. Zo  was concurrent H&M genoodzaakt zijn (te grote) inventaris te dumpen tegen bodemprijzen. Ook werd er door het mooie weer kleding verkocht met lagere winstmarges (zoals T-shirts). Beide ontwikkelingen speelden Inditex niet in de kaart maar zullen niet permanent zijn. Dat is goed nieuws.

Positieve opinie

Op basis van de halfjaarcijfers zien wij geen reden om af te wijken van onze positieve opinie over Inditex. Volgens ons heeft Inditex een sterke marktpositie die het dankt aan een sterke online positionering en aan innovaties. Zo heeft de modeketen een zeer korte doorlooptijd van ontwerp van de kleding totdat het in de winkelrekken hangt. Dit is belangrijk in het snel veranderende modelandschap. Wij identificeren margeherstel en een eventuele dividendverhoging als aanjagers van de aandelenkoers. We houden een vinger aan de pols of het concern het negatieve marktsentiment kan doorbreken. Aan de fundamentele beleggingscasus gaat het in onze ogen niet liggen. Wij hebben een positieve opinie op het aandeel Inditex.