Ingenico weer in de overnameschijnwerpers

De Franse financierings- en investeringsbank Natixis (geen opinie) voert gesprekken met fintechbedrijf Ingenico (neutrale opinie) over een potentiële overnamedeal. Dit bracht persbureau Bloomberg woensdagavond naar buiten.

Donderdagochtend werd dit bericht bevestigd door Natixis. Verdere details ontbreken. Ingenico meldde bovendien dat Edenred (geen opinie), een Frans bedrijf voor financiële diensten, ook geïnteresseerd is. Dit is nog niet bevestigd. Het aandeel Ingenico spurtte donderdag omhoog in de ochtendhandel (+12%).

Consolidatieslag binnen markt voor (online) betalingen

Eerder schreven wij al over de overnamefantasie die in het aandeel Ingenico zit. Het aandeel leverde dit jaar (vóór donderdag) al 27% aan koers in en dat maakt het bedrijf een gewilde prooi voor concurrenten of private-equity maatschappijen. Wij houden al langer rekening met een consolidatieslag binnen de markt voor (online) betalingen. Bedrijven die actief zijn in de betaalsector proberen steeds meer schakels in de waardeketen aan hun businessmodel te haken (denk aan betaaldiensten, systemen en software voor online betaalverkeer, verkoop betaalapparatuur). Dat leidt in onze ogen tot consolidatie, waarbij bedrijven met financiële slagkracht en een bewezen succesvolle geschiedenis van overnames in het voordeel zijn. Natixis is zo’n bedrijf.

15-20% premie voor aandeelhouders Ingenico

Daarnaast sprak Natixis de ambitie uit om een pure play te worden binnen de markt voor Europese betalingen. Zo bood het concern eerder dit jaar tevergeefs op Six Payment Services. De bank heeft tegenwoordig zelfs een heuse businessunit voor ‘betalingen’. We merken op dat de persoon die hier leiding aan geeft voorheen werkzaam was bij Ingenico. Natixis heeft een oorlogskas van meer dan € 2,5 miljard om overnames te doen. De marktwaarde van Ingenico ligt nu op € 4,4 miljard, dus dat is behapbaar voor Natixis.      

Op basis van een vergelijkbare transactie binnen de industrie (private-equitybod op Verizon) verwachten wij een premie op de slotkoers van woensdag van Ingenico (€ 62,90) van 15% tot 20% als het tot een deal komt. Op basis van de huidige marktontwikkelingen (+12%) is dit al deels  ingeprijsd.

Neutrale opinie op Ingenico

50% van Ingenico’s omzet komt van betalingsterminals. Deze markt laat naar onze verwachting de komende jaren een vlakke of licht negatieve groei zien. Bovendien moet het bruto bedrijfsresultaat (EBITDA) in de tweede helft van het jaar bijna verdubbelen vergeleken met de eerste zes maanden van 2018 om de gestelde doelstelling te realiseren. Dat maakt ons terughoudend over de beleggingscasus.

Een duidelijkere strategie bij de onderneming is gewenst om enthousiaster te worden. De overnamefantasie die in het aandeel zit, kan de koers van Ingenico opstuwen. De waardering is aantrekkelijk en dat verklaart onze neutrale opinie.