Joint ventures stuwen cijfers Vopak

Vopak rapporteerde woensdagochtend de resultaten over het eerste kwartaal. Het tankopslagbedrijf zag de omzet met 2,7% stijgen naar € 325 miljoen. Het bruto operationele resultaat (EBITDA) liep met 13,2% hard op naar € 215 miljoen.

Onderaan de streep bleef er een winst per aandeel over van € 0,65. Daarmee waren de resultaten in grote lijnen beter dan verwacht. Analisten rekenden gemiddeld op een nettowinst per aandeel van € 0,61 bij een EBITDA van € 208 miljoen en een omzet van € 326 miljoen.

Joint ventures dragen positief bij

Van de afname van de bezettingsgraad met een procentpunt ten opzichte van vorig jaar naar 86,0% zijn we niet heel erg onder de indruk, en geeft aan dat de activiteiten van Vopak stabiliteit tonen. Het verklaart wel waarom de omzet iets afnam en laat ook zien dat Vopak joint ventures met partnerbedrijven nodig heeft. Joint ventures droegen namelijk € 40 miljoen bij aan de EBITDA. En dankzij deze joint ventures vielen de winstmaatstaven uiteindelijk hoger uit dan verwacht.

Het management van Vopak herhaalde de doelstellingen voor 2019. De beleggingscasus toont stabiliteit en volgens ons zet het management de juiste strategische stappen om minder afhankelijk te worden van olieproducten. Het aandeel heeft echter ook een mooie rit gemaakt waardoor de huidige prijs een correcte weergave is. Wij herhalen dan ook onze neutrale opinie.