Kans op snelle fusie tussen Just Eat en Takeaway.com klein

Activistisch aandeelhouder van Just Eat (geen opinie), Cat Rock Capital Management (Cat Rock, 2% aandelenbelang), stuurt aan op een fusie met een “goed gerunde concurrent”. De lange termijn vooruitzichten voor de markt van maaltijdbezorging zijn ijzersterk maar het bedrijf wordt slecht aangestuurd, aldus Cat Rock. Een fusie zou moeten leiden tot een beter management. Wij achten de kans op consolidatie op de korte termijn klein met Takeaway.com.

Jitse Groen (Takeaway.com) lijkt usual suspect voor CEO-positie fusiebedrijf

Zonder hier specifiek naar te verwijzen is het duidelijk dat Cat Rock fan is van de wijze waarop Takeaway.com’s CEO Jitse Groen zijn bedrijf leidt. Cat Rock heeft ook een aandelenbelang in Takeaway.com (5%) en stelt dat meerdere investeerders onder de indruk zijn van de managementkwaliteiten van Groen. Cat Rock lijkt dus een verkapt voorstel te doen om Groen als nieuwe CEO naar voren te schuiven van het mogelijk fusiebedrijf (Takeaway.com en Just Eat).

Wij verwachten geen fusie op korte termijn

Voor de korte termijn verwachten wij echter geen fusie tussen Takeaway.com en Just Eat. Jitse Groen (Takeaway.com) steekt niet onder stoelen of banken dat er in zijn ogen een consolidatieslag in de markt voor Europese maaltijdbezorging volgt. Dit heeft echter nog tijd nodig in onze ogen. Wij zijn van mening dat Takeaway.com op de middellange termijn op de deur zal kloppen voor de Europese bezittingen van Just Eat. Voor de korte termijn zien we dit niet als voor de hand liggend gezien de recente acquisitie van de Duitse activiteiten van Delivery Hero door Takeaway.com, het verschil in marktkapitalisatie (€ 2,9 miljard Takeaway.com versus £ 4,8 miljard Just Eat) en de aanstaande onzekerheid van de Brexit.

Positieve opinie op beleggingscasus Takeaway.com

Met de voorgenomen overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero door Takeaway.com is er een hoop onzekerheid uit de beleggingscasus van de maaltijdbezorger verdwenen. Het management van Takeaway.com kan zich meer concentreren op de strategie en hoeft minder aandacht te besteden aan de - voorheen - moordende concurrentie. Dit geeft meer ruimte om zich te focussen op de Nederlandse markt en alle andere belangrijke eindmarkten als België, Oostenrijk, Polen en Israël. Hogere omzetgroei en sterkere marges zorgen voor een significante stijging van vrije kasstromen. Dit leidt tot een positieve opinie met een koersdoel van € 80,-.