Kledingretailer H&M ziet verkopen aantrekken

 

In het kort:

  • De tweede kwartaalomzet steeg met 6% wat een aangename verrassing was
  • Transformatie H&M voorzichtig de goede kant op
  • Wij blijven afwachtend bij beleggingscasus H&M

De tweede kwartaalomzet van Hennes & Mauritz (H&M) steeg met 6,0% waar analisten rekenden op een groei van 5,5% (periode maart – mei, in lokale valuta). De kledingretailer gaf eerder aan, dat de omzetgroei in maart op 7,0% uitkwam. Het kwartaalcijfer betekende dus een lichte vertraging van de omzetgroei in april en mei. Dat werd H&M vergeven, ook concurrent Inditex kende eenzelfde magere omzetplaatje over die twee laatste  maanden. Matige weersomstandigheden waren de oorzaak dat consumenten minder kleding kochten.

 

Nog veel werk aan de winkel

Op wat de hogere verkopen betekenen voor de winstgevendheid moeten we nog even afwachten. H&M komt op 27 juni met een uitgebreide trading update over het tweede kwartaal.

Toch liet H&M zich voorzichtig uit over de winst. Langzaamaan komt het modeconcern beter op de rit maar er is nog veel werk te verrichten, stelde het management. De inspanningen om de klanttevredenheid te verhogen en de omzet te laten groeien worden verder opgehoogd. Analisten vertalen deze uitspraken naar meer investeringen dan eerder is gecommuniceerd. Een ander probleem voor H&M blijven de hoge voorraden die rond de 18% van de totale omzet bedragen. Een streven is om dit percentage terug te duwen naar 12% tot 14%. Dat gaat nog enige tijd kosten.

 

Grote shortposities in aandeel H&M

Wij zijn nog steeds afwachtend bij de beleggingscasus van H&M en houden een neutrale opinie aan. Het concern maakt een moeizame transitie door waarbij er diverse hardnekkige problemen zijn. Daar willen we eerst meer bevestiging zien dat het de goede kant opgaat.

Verder merken we op, dat de aandelenkoers van H&M de nodige volatiliteit tegemoet kan zien. Er is circa 27% van de aandelen op voorhand verkocht (geshort) door speculanten met de bedoeling deze aandelen op latere termijn goedkoper terug te kopen. Dat is een erg hoog percentage wat mogelijk bij positief nieuws forse ‘dekkingsaankopen’ met zich mee kan brengen en een (grote) opwaartse koersreactie kan veroorzaken.

Wij geven in de kledingbranche een duidelijke voorkeur aan concurrent Inditex waarop we een positieve opinie hebben. Inditex blinkt uit in operationele activiteiten en weet zich goed aan te passen aan de moeilijkere marktomstandigheden, bleek uit de recente trading-update.

Lees ook onze opinierapporten over H&M en Inditex.

 

Jack Horvest is investment specialist.