Koerssprong OCI door interesse in methanoldivisie

Persbureau Bloomberg bracht gisteren naar buiten dat het Saudische Sabic interesse zou hebben in de methanolproductiefaciliteiten van OCI. Sabic zou bereid zijn $ 4 miljard voor de activiteiten te betalen.

Deze bestaan uit een Texaanse methanolfabriek in Beaumont, het Nederlandse BioMCN en een 50%-belang in Natgasoline. Daarop bevestigde OCI met een persbericht dat er interesse is in de methanoldivisie, zonder daarbij namen of bedragen te noemen. Daarbij liet OCI weten dat er nog geen beslissingen zijn genomen. Op de berichtgeving sloot het aandeel maandag meer dan 14% hoger.

Hoogte bod realistisch

De totale marktkapitalisatie van OCI bedraagt momenteel € 5 miljard. Een bod van $ 4 miljard zou daarmee onze visie op de beleggingscasus bevestigen dat de activiteiten van OCI fors ondergewaardeerd zijn. Een overname van de methanolproductiefaciliteiten zal leiden tot een herwaardering van het aandeel, omdat dit de waarde van de onderliggende activiteiten uitkristalliseert. Een bod van $ 4 miljard is overigens in lijn met de waarde die wij al gaven aan de methanoldivisie, en daarmee vinden wij de hoogte van dit bod realistisch.

Mocht het tot een overname komen, dan komt de balansdoelstelling van een nettoschuldpositie ter grootte van 2,5 maal de bruto operationele winst (EBITDA) versneld dichtbij. Bij een bod van $ 4 miljard zal deze verhouding op -1 komen te liggen. Dit betekent dat OCI na een overname over $ 2,8 miljard aan overtollig kapitaal zal beschikken. Het management gaf eerder al aan dat het start met kapitaalteruggave aan aandeelhouders als de balansdoelstelling is bereikt. Daarmee is de kans aannemelijk dat OCI de helft van de totale huidige marktwaarde in de vorm van dividenden en aandeleninkoop aan kapitaal terug zal geven aan aandeelhouders. En dat is een zeer aantrekkelijk vooruitzicht.

Ook kunstmestproductie ondergewaardeerd

Daarnaast laat een mogelijk bod van $ 4 miljard zien dat ook de kunstmestproductie-activiteiten tegen de huidige marktwaarde fors ondergewaardeerd zijn. Daarmee zijn ook deze activiteiten een mogelijke overnameprooi voor grotere marktpartijen, zoals CF Industries, Yara en Nutrien. Op het aandeel Nutrien hebben wij overigens een positieve opinie en beschikt over een sterk trackrecord van overnames.

Mocht het echter niet tot overnames komen, dan is de berichtgeving wel een indicatie dat de huidige waardering van het aandeel OCI erg mager is. Ons koersdoel van € 38,- impliceert tegen de huidige koersniveaus een koerspotentieel van meer dan 50%. Wij hebben dan ook een positieve opinie op het aandeel.