Kwartaalcijfers ING op veel fronten sterk

De door ING gerapporteerde vierdekwartaalresultaten waren opvallend beter dan verwacht. De bank realiseerde een geschoonde nettowinst van € 1,24 miljard, ruim € 100 miljoen meer dan wat analisten hadden voorzien. De omzet van € 4,5 miljard was iets beter dan gedacht. Al met al is onze afdronk op de resultaten zeer positief. Ook al zijn de sterke resultaten voor een groot deel te danken aan activiteiten met zeer volatiele inkomsten met een eenmalig karakter. Geschoond hiervoor blijft er nog steeds een nettowinst over die 5% hoger ligt dan gedacht. Het is dan ook niet gek dat beleggers positief reageerden op de resultaten en het aandeel ING op woensdagochtend beloonden met een 4,5% koersstijging. We vinden het dividendrendement van 6,2% goed geborgd en houden een neutrale opinie aan op het aandeel, mede gezien de wat terughoudende vooruitzichten van het management.

Inkomsten hoger, kosten lager dan gedacht

Het hogere resultaat was voor het grootste deel te danken aan beter dan verwachte nettorente-inkomsten. Deze vielen met € 3,75 miljard zo’n € 73 miljoen hoger uit dan gedacht. Opvallend was dat handelsopbrengsten hieraan een hoger dan gedachte bijdrage leverde, terwijl we zien dat veel andere banken juist worstelen met de resultaten van deze activiteiten na de volatiele marktbewegingen eind 2018.  Ook droegen verschillende eenmalige baten bij aan de hogere rente-inkomsten. Naast de beter dan verwachte nettorente-inkomsten verdiende ING aan commissies met € 704 miljoen duidelijk meer dan de gemiddelde verwachting van analisten van € 688 miljoen.

Tegelijkertijd wist het management de kosten goed onder controle te houden. De operationele uitgaven vielen 2% lager uit dan gedacht, terwijl afschrijvingen in lijn lagen met de verwachtingen. De combinatie van de beter dan verwachte rente- en commissie-inkomsten en lagere kosten vertaalden zich naar de beter dan verwachte nettowinst. Deze droeg op zijn beurt bij aan een sterke kapitaalgeneratie, waardoor de balans flink versterkte. De CET1-kernkapitaalratio sterkte 50 basispunten aan en kwam uit op 14,5%. De analistenconsensus lag op 14,2%.

CEO Ralph Hamers liet weten een lagere omzetgroei voor de zakenbank te verwachten. Ook voorziet hij hogere uitgaven om te voldoen aan regelgeving. Tegelijkertijd wil het management meer kosten besparen.