Licht aan het einde tunnel voor AB InBev

AB InBev rapporteerde donderdagochtend de resultaten over het vierde kwartaal. De grootste brouwer ter wereld realiseerde een autonome omzetgroei van 5,3%. Dat is een stuk hoger – 70 basispunten - dan analisten hadden voorzien. De volumes namen met 0,3% toe en de sterke omzetgroei was daarmee vooral te danken aan de verkoop van duurdere biertjes of door prijzen te verhogen. Over het kwartaal realiseerde AB InBev een geschoond bruto operationeel resultaat (EBITDA) van $ 6,16 miljard op een omzet van $ 14,3 miljard. Daarmee was de EBITDA 6% beter dan verwacht. Onderaan de streep bleef er een geschoonde nettowinst per aandeel over van € 1,26. Dat is een misser van 8% als gevolg van tijdelijke fiscale lasten.

Brazilië blijft nog steeds belofte

Op het eerste gezicht dus prima resultaten, waarbij vooral de Noord-Amerikaanse markt beter presteerde dan verwacht. Ook de regio’s Azië-Pacific en het zuidelijke en westelijke deel van Latijns-Amerika presteerden beter dan verwacht. De brouwer moest in de VS weliswaar 20 basispunten aan marktaandeel inleveren, maar dit is een stuk minder dan voorheen en laat zien dat er een keerpunt in zicht is. Over geheel 2018 nam het marktaandeel met 40 basispunten af. De omzet nam in Noord-Amerika 0,4% af op autonome basis. Dat is 50 basispunten beter dan wat analisten hadden voorzien, aangejaagd door een sterke volume-ontwikkeling. Kortom, een stuk minder zwak dan gevreesd.

Over Brazilië zijn we minder tevreden. Er was gerekend op groei, maar de biervolumes daalden met 4,0%. Dit drukte op de omzetgroei van noordelijke regio van Latijns-Amerika, die 0,0% omzetgroei realiseerde. Dat is maar liefst 400 basispunten zwakker dan gedacht en een echte tegenvaller. Daarmee blijft Brazilië nog altijd een belofte in de beleggingscasus van de onderneming.

Sterke omzet- en EBITDA groei in 2019 verwacht

Vooruitkijkend naar 2019 gaat het management uit van sterke omzet- en EBITDA groei, die hoger zal zijn dan de inflatie. Hierbij geeft het aan een betere balans te verwachten tussen volumes en omzet per liter. Dat vinden wij belangrijk binnen deze sector: de prijzen moeten verhoogd worden vanwege oplopende grondstoffenprijzen, maar wel op een wijze dat volumes en marktaandeel niet in gevaar komen.

Na de teleurstellende performance van het aandeel zijn deze goede resultaten een opluchting voor veel beleggers. Gezien de zeer lage waardering van het aandeel leken beleggers van slechter uit te gaan. Het aandeel noteerde dan ook donderdagochtend 4% hoger. We zijn vooral positief over de ontwikkelingen in de VS. Dat is namelijk een zeer lastige markt. De economische groei in Brazilië lijkt nu eindelijk ook momentum te krijgen en wellicht dat er op korte termijn eindelijk wél goede resultaten behaald worden in het land.