Lichtrode BEL20 | Weinig verrassende cijfers voor IBA

Na goed twee uur handel noteert de BEL20 licht in het rood. De index verliest 0,22% tot 3.647,77 punten. Bovenaan zijn Aperam (+0,70%) en Telenet (+0,61%) de sterkste stijgers. Onderaan is Argenx (-1,03%) de drager van de rode lantaarn. Colruyt (+0,22%), dat fietsspeciaalzaak Fiets! overnam, laat een beperkt plusje optekenen. Op de brede markt gaat Ion Beam Applications (IBA) hoger na publicatie van de jaarcijfers.

Deze ochtend maakte Colruyt (+0,22% tot 64,76 euro) bekend een belang van 75 procent te hebben verworven in de Belgische fietswinkel Fiets! (11 winkels). Zonder verdere financiële details bekend te maken (we kennen geen bedragen) meldde de supermarktketen dat het via een kapitaalverhoging de 75 procent verwierf. De overige 25 procent blijft voorlopig in handen van het huidige management, maar er is een optie om op termijn volledig eigenaar te worden. Doel is om het netwerk aan winkels van Fiets! verder uit te breiden. Deze eerder verrassende investering past volgens Colruyt in de langetermijnvisie om de consument een meerwaarde te bieden in de verschillende stadia van het leven en dat gekoppeld aan een duurzame mobiliteitsfactor. Al kunnen we zonder financiële details niet veel zeggen over de impact op de beleggingscasus. Er is dan ook geen noemenswaardige koersreactie te bespeuren.

IBA (+2,07% tot 13,31 euro) maakte vandaag voorbeurs zijn jaarresultaten van 2018 bekend. De cijfers lagen in lijn met de trading update die het bedrijf vorige maand reeds uitbracht. Toen meldde IBA weliswaar rode cijfers over geheel 2018 maar was er een duidelijke verbetering zichtbaar in de tweede jaarhelft. Zo blijkt nu ook uit de definitieve cijfers. De omzet kwam met 208 miljoen euro een 12 procent lager uit dan een jaar eerder. De daling is te wijten aan de tragere PT-markt (proton therapy). De REBIT kwam wel hoger uit. Over 2018 rapporteerde IBA een REBIT van 0,9 miljoen euro ten opzichte van de minus 17,3 miljoen euro van 2017. De divisie dosimetrie, die in het uitstalraam staat voor verkoop, is hier al niet meer bijgerekend. Ondanks de lagere omzet verbeterde de REBIT, wat wijst op geslaagde operationele verbeteringen en kostenbesparingen. Onder de streep moet het wel nog een nettoverlies van 4,4 miljoen euro slikken, wat in lijn met de verwachtingen lag. Het aandeel wint vandaag na goed twee uur handel 2 procent.