Lotus Bakeries verhoogt dividend na goede jaarcijfers

Op deze eerste handelsdag van de nieuwe week gaat de BEL20 goed van start. Rond de klok van elf uur wint de index 0,82% tot 3.502,29 punten. Solvay (+2,13%) is de sterkste stijger deze ochtend, gevolgd door de banken ING (+1,64%) en KBC (+1,37%). Onderaan laat biotechspeler Argenx (-0,62%) de sterkste daling optekenen. Op de brede markt goed nieuws voor beleggers in het aandeel Lotus Bakeries. De koekjesbakker verhoogt het dividend na goede jaarresultaten.

Een goede start van de nieuwe week voor de Brusselse sterindex. De BEL20 dikt na goed twee uur handel 0,82 procent aan. Vorige vrijdag werd nog 1,15 procent lager afgesloten wat het eerste weekverlies van 2019 betekende (-0,97%). Maar sinds het begin van dit jaar staat de index nog steeds ruim 8 procent hoger. Deze week zal de aandacht op de Brusselse beurs vooral gaan naar de bedrijfscijfers, met onder andere Telenet en KBC die deze donderdag rapporteren.

Vandaag voorbeurs opende Lotus Bakeries (+3,45% tot 2.400,00 euro) reeds de boeken. De koekjesfabrikant kan terugkijken op een goed boekjaar 2018. Het zag zowel de omzet als de winst stijgen en hierdoor wordt het dividend met bijna 50 procent opgetrokken. De omzet kwam 6,2 procent hoger uit op 556,4 miljoen euro. Netto bleef hiervan 67,9 miljoen euro over, een stijging van 5,11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Er wordt 29 euro bruto dividend per aandeel betaald, bijna de helft meer dan vorig jaar. Dit komt overeen met een derde van de winst per aandeel. Goed nieuws dus waardoor beleggers het aandeel ruim 3 procent hoger duwen. Ook analisten reageren positief. Zo trekt analist Sips van KBC Securities zijn houdenadvies op naar een accumuleeradvies. Het koersdoel blijft ongewijzigd op 2.700,00 euro. Sips ziet nog veel groeipotentieel. Het bedrijf zet veel in op internationalisering met onder andere overnames in de VS. De groei ten opzichte van vorig jaar betekent dus dat de kosten van deze overnames ruimschoots gecompenseerd werden door de groei.

Dan is er minder goed nieuws voor Umicore (-0,21% tot 34,01 euro). De materialengroep verloor vorige vrijdag ruim 7 procent na publicatie van de jaarcijfers. Al waren vooral de getemperde verwachtingen naar het komende jaar een doorn in het oog van de beleggers. Vandaag krijgt Umicore af te rekenen met twee koersdoelverlagingen. Deutsche Bank verlaagt het koersdoel van 39,00 naar 37,00 euro. Ook de winstverwachting wordt met 5 procent neerwaarts bijgesteld. Ondanks deze verlagingen vinden de analisten van Deutsche Bank het aandeel correct gewaardeerd waardoor het houdenadvies blijft staan. Ook zakenbank Credit Suisse knipt de waardering van Umicore wat bij. Het koersdoel daalt van 35,00 naar 33,00. Er was al een verkoopadvies en dit blijft logischerwijs onveranderd. Ondanks de twee koersdoelverlagingen verliest het aandeel vandaag amper terrein. Al zal de stevige afstraffing van vrijdag daar wel voor iets tussen zitten.