Markt onderschat groeipotentie Telenet

Wij verlaagden dinsdag ons koersdoel voor telecomaanbieder Telenet van € 59,- naar € 49,-. Een vertroebeld zicht op de omzetontwikkeling, significante investeringsuitgaven en hoger dan verwachte belastingen zijn de spelbrekers bij de telco. Ondanks deze – tijdelijke - uitdagingen blijven wij onverminderd positief over de beleggingscasus Telenet.

Aandeelhouder hoog in het vaandel

Het management van Telenet liet op de recente Capital Markets Day weten dat het voor de periode 2018-2021 mikt op een vrije kasstroomgroei van 6,5% tot 8%. Dat was teleurstellend aangezien analisten op een groeivoet van 9,2% rekenden. Op basis hiervan stelden wij onze verwachtingen voor Telenet voor 2020 en 2021 neerwaarts bij (-10%). In ons nieuwe model gaan we uit van een vrije kasstroomgroei voor Telenet van +8,4% in 2021 en dat leidt tot een verlaging van ons koersdoel. Al zijn wij van mening dat de markt - en de onderneming zelf -  het groeiprofiel van het bedrijf nog altijd onderschat. Dat biedt ruimte voor opwaarts potentieel.

Telenet kondigde december 2018 aanpassingen aan bij zijn dividendbeleid en de wijze waarop kapitaal gaat terugvloeien naar aandeelhouders. Activistische aandeelhouders zoals Lucerne stuurden daar al langer op. Op basis hiervan verwachten wij dat Telenet over de komende vijf jaar € 10,5 per aandeel (dividend) en € 13 per aandeel (aandeleninkoop) teruggeeft aan aandeelhouders. Dat vinden wij aantrekkelijk, te meer omdat de markt hier volgens ons nog niet op rekent. Het hogere dividend en de aandeleninkoop kunnen een aanjager voor de aandelenkoers zijn.

Kans op fusie Telenet met VodafoneZiggo neemt toe

Wij zien de kans op een fusie tussen Telenet en VodafoneZiggo (actief in Nederland) toenemen. Hiervoor moet Liberty Global wel eerst het belang van Vodafone Nederland (50%) overnemen. Ook dienen minderheidsaandeelhouders van Telenet uitgekocht te worden.

Momenteel houdt Liberty Global al een belang van 56,4% in Telenet. Het is volgens ons slimmer om snel 100% van de aandelen Telenet in handen te krijgen, alvorens de bedrijven te fuseren. Wij rekenen bij een eventuele fusie op synergievoordelen van € 1,7 miljard en dat is een fors bedrag. Mochten minderheidsaandeelhouders bij Telenet daadwerkelijk worden uitgekocht dan zullen wij ons koersdoel met € 6 per aandeel verhogen.

Wij zijn van mening dat de financiële groeidoelstellingen nog niet zijn verdisconteerd in de huidige koers van het aandeel Telenet. Ook verwachten we de komende vijf jaar een significante kapitaalteruggave aan aandeelhouders en zien we de kans op een fusie met VodafoneZiggo toenemen. We houden dan ook een positieve opinie op Telenet.