Medtronic voorzichtiger over omzet

Karen Parkhill, financieel directeur van de fabrikant van medische apparatuur Medtronic, bezorgde beleggers maandag een onverwachte koude douche. Het vertrouwen in het management van Medtronic (-6,5%) was enigszins hersteld bij beleggers, maar loopt nu weer schade op na de aankondiging dat de omzetgroei wat achterblijft. Wij vinden de koersdreun overdreven.

In het kort:

Organische omzetgroei voor 2019 aangescherpt tot het middelpunt van de 5% tot 5,5% range
Mogelijke belastingwijzigingen geven 1,0 tot 2,0 procentpunt extra belastingdruk in 2020
Jaarlijkse winstgroeidoelstelling per aandeel van 8% is in gevaar

Koersdreun

Medtronic verhoogde eind november nog zijn verwachtingen voor de groei van de organische omzet met 50 basispunten voor het volledige boekjaar 2019 tot de bandbreedte 5% tot 5,5%. Het bedrijf denkt nu dat het middelpunt van deze range ‘realistisch’ is. Medtronic kent een gebroken kwartaal en zit nu in het derde kwartaal dat per 31 januari afloopt.  

De oorzaak voor de voorzichtigere toonzetting is de onverwachte tegenwind voor de divisie Cardiac & Vascular (CVG). Wij zien verminderde toepassingen van Medtronic’s producten bij hart- en vaataandoeningen. Overigens denkt Medtronic dat andere divisies die zwakte deels kunnen opvangen. 

De voorgestelde belastingwijzigingen doen Medtronic mogelijk meer pijn dan verwacht, stelde cfo Parkhill. De belastingdruk gaat mogelijk met 1,0 tot 2,0 procentpunt omhoog. Daarbij zullen valuta-effecten mogelijk een negatieve impact hebben van 2,5 procentpunt op de winstgroei per aandeel. Bij analisten leeft de zorg dat de winstgroei per aandeel van 8% over de periode 2018-2022 niet wordt gehaald. Dat gaf een stevige koersdreun.

Overdreven reactie

Medtronic komt met een vervelend bericht maar wij vinden de reactie van beleggers overdreven. Het management houdt het vertrouwen dat de geformuleerde doelstellingen voor de periode 2018-2022 overeind blijven. Op 19 februari komt Medtronic met de derdekwartaalcijfers naar buiten. Wij hebben een positieve opinie op het aandeel Medtronic, maar denken wel dat beleggers op de korte termijn iets afwachtender moeten zijn.