Miljardenovername Chevron legt onderwaardering Diamondback Energy bloot

Oliereus Chevron liet vrijdagmiddag weten olieproducent Anadarko Petroleum over te nemen voor $ 33 miljard in aandelen en contanten. Inclusief de over te nemen schuldpositie van Anadarko komt de transactiewaarde uit op $ 50 miljard. Het management van Anadarko is akkoord. Chevron verwacht de overname eind dit jaar af te ronden.

2 Miljard dollar aan synergievoordelen

Met de overname breidt Chevron zijn posities in de olieproductie in het Permian Basin-olieveld en de Golf van Mexico uit. Daarnaast krijgt de olie- en gasgigant toegang tot aantrekkelijke gasvelden in Mozambique. Het management verwacht $ 2 miljard aan synergievoordelen per jaar te kunnen realiseren en dat de overname binnen een jaar na sluiten positief zal bijdragen aan de kasstromen en winst per aandeel, tegen een olieprijs van $ 60,- per vat.

Een deel van deze synergievoordelen komen direct bij aandeelhouders terecht. Na het sluiten van de overname zal het aandeleninkoopprogramma met jaarlijks $ 1 miljard worden verhoogd naar $ 5 miljard per jaar. Om de ontstane schuldpositie terug te kunnen dringen, liet het management van Chevron weten tussen 2020 en 2022 $ 15 tot 20 miljard aan bezittingen af te stoten.

Aandelen schalieolieproducenten laag gewaardeerd

Chevron betaalt een overnamepremie van 39%  ten opzichte van de slotkoers van donderdag. Ondanks dat er een flinke premie op de aandelenkoers wordt betaald, vinden wij de overname niet duur. De aandelenkoersen van veel schalieolieproducenten als Anadarko hebben het afgelopen jaar niet kunnen profiteren van de herstelde olieprijs en zijn daarmee relatief laag gewaardeerd. Onder andere logistieke problemen bij de olieproductie in het Permian Basin zijn hier debet aan. Exclusief synergievoordelen komt de overnameprijs hierdoor uit op een beperkte  premie van 18% ten opzichte van onze schatting wat de aandelen Anadarko waard zijn.

Omdat schalieolieproducenten steeds kostenefficiënter zijn geworden, willen oliemajors zoals Chevron en ExxonMobil hun posities in schalieolieproductie vergroten. Vooral in het Permian Basin in het westen van Texas en zuidoosten van New Mexico. Dat vergroot de kans op overnames. Volgens nieuwszender CNBC zou ook Occidental Petroleum geboden hebben op Anadarko en een tegenbod voorbereiden.

De overname-interesse maakt de onderwaardering van schalieolieproducenten volgens ons zichtbaar. En dat zet schalieolieproducenten weer op de radar bij beleggers. Aandelenkoersen van schalieolieproducenten schoten omhoog. Waaronder het aandeel Diamondback Energy met 6,4%. Mogelijk is de overname van Anadarko een aftrap voor verdere consolidatie van de sector. Dat is positief voor de beleggingscasussen van schalieolieproducenten, een categorie die wij aantrekkelijk vinden.