Mogelijk positieve ontwikkelingen in hoofdpijndossier Bayer

Dinsdag en woensdag zijn er hoorzittingen en dat zijn twee kansen voor Bayer om het negatieve sentiment te keren. Dit sentiment is het gevolg van een uitspraak van een juryrechtbank in augustus waarbij Bayer een schadevergoeding van $ 289 miljoen moest betalen aan een tuinman die onkruidverdelger Roundup had gebruikt.

Dit middel is ontwikkeld door het door Bayer overgenomen Monsanto. Roundup zou bij de tuinder kanker hebben veroorzaakt. Deze uitspraak heeft een precedent gecreëerd voor duizenden nieuwe zaken.

Twee hoorzittingen kunnen sentiment keren

Een van die nieuwe zaken is van een ouder echtpaar met lymfeklierkanker. Hun eis maakt onderdeel uit van een groter proces van 250 aanklachten. Dinsdag heeft dit echtpaar een hoorzitting waarin zij een vervroeging aanvragen van hun rechtszaak vanwege hun leeftijd. De vraag is echter of zij hierop kans maken, omdat er inmiddels remissie van hun kanker optreedt. Mocht de rechter het verzoek afwijzen, dan zullen andere eisers minder snel ook tot aanvraag van een versnelde rechtszaak overgaan.

Bij de hoorzitting van woensdag zijn de rollen omgedraaid en is Bayer de eiser. Bayer eist bij een staatsrechtbank vernietiging van de beslissing waarmee alles begon. De Duitse chemiereus baseert zich daarbij op wetenschappelijk bewijs en 40 jaar ervaring in het gebruik van glyfosaat (de werkzame stof van Roundup). Bovendien is het wetenschappelijke bewijs zorgvuldig onderzocht door toezichthouders over de hele wereld. Het gebeurt niet vaak dat een juryuitspraak vernietigd wordt, maar de kans op een verlaging van de schadevergoeding is groot.

Afwaardering Bayer overdreven

Sinds de juryuitspraak is er meer dan € 17 miljard aan beurswaarde van de onderneming in rook opgegaan. Dat is meer dan 60% van de goodwill van het overgenomen Monsanto. Mocht Bayer helemaal geen glyfosaathoudende middelen mogen verkopen dan zal dit de omzet van de onderneming met 10% verlagen. Deze middelen waren bij Monsanto goed voor 8% à 9% van de winst. Voor Bayer is de bijdrage aan de winst dus beperkter. Op basis van de geschoonde nettowinsten over 2017 schatten wij de bijdrage van glyfosaat op minder dan 4%.

De hoorzittingen van dinsdag en woensdag kunnen de eerste positieve juridische uitspraken zijn in dit slepende dossier. Het management van Bayer is heel erg zeker van zijn zaak. Daarnaast is de hoeveelheid bewijs dat in het voordeel van Bayer spreekt zeer groot. Wij hebben vertrouwen in een goede afloop en zien de lage waardering van het aandeel momenteel als een aantrekkelijk instapmoment. Wij herhalen dan ook onze positieve opinie op het aandeel. Wel is het aandeel door de juridische ontwikkelingen gevoelig voor forse koersbewegingen.