Mooie plus voor AB InBev | BEL20 licht hoger richting weekend

Kort na de klok van twaalf uur noteert de BEL20 op een plus van 0,48% (3.429,40 punten). AB InBev is met afstand de sterkste stijger en gaat ruim vijf procent hoger. Vastgoedbevak Cofinimmo (+0,99%) en Argenx (+0,94%) maken het podium compleet. Op de bredere markt zien we IBA (-7,45% tot 11,30 euro)  behoorlijk lager gaan. Directe aanleiding is een adviesverlaging door het Amerikaanse Jefferies. Analist Lee halveert het koersdoel van 25 euro naar 13,10 euro. Het koopadvies gaat naar houden.

Bierbrouwer AB InBev (+5,42% tot 64,54 euro) weet een mooie stap vooruit te zetten vandaag. De onderneming plaatst 15,5 miljard dollar aan nieuwe obligaties ter herfinanciering van obligaties die de komende jaren (2021-2026) zouden worden afgelost. Via een zogenaamde 'tender offer' wil de bierbrouwer die obligaties uit de markt halen. De nieuwe obligaties hebben een behoorlijk lange looptijd, zo zit er een plaatsing van 4 miljard dollar in een 2049-obligatie bij alsook een lening die pas in januari van 2059 moet worden afgelost (coupon van 5,8%).
Met deze verlenging van een deel van de obligatieportefeuille (aan een iets hogere gemiddelde rentevoet) isoleert de bierbrouwer de omvang van een behoorlijk deel van de vaste lasten voor de komende jaren. Analist Wim Hoste bij KBC Securities ziet in de operatie een aanleiding om zijn koopadvies op het aandeel nog eens te bevestigen (koersdoel 105 euro). Hoste verwacht een geleidelijke verdere verbetering van de schuldgraad van het bedrijf de komende drie jaar. De solide marktpositie, sterke winstgevendheid en de lange termijn groei vooruitzichten (>70% van de volumes uit opkomende markten) zijn redenen voor Hoste om vast te houden aan zijn positieve opinie. Wij delen de positieve blik op het aandeel en hebben een koersdoel van 103 euro voor het aandeel.

Geen beste dag voor beleggers in IBA. Het aandeel van de fabrikant van protontheraptie-installaties gaat ruim 7 procent lager na een adviesverlaging door Jefferies.