Nieuwe bezems vegen schoon bij GEA

De definitieve vierdekwartaalresultaten van GEA lagen iets boven de neerwaarts aangepaste verwachting van 6 februari. Maar het zijn vooral de aangekondigde strategische stappen die opluchting brengen bij beleggers. Het aandeel GEA ging daardoor flink omhoog (8,0%). Het industrieconcern heeft al enige jaren te maken met operationele problemen bij de productie en IT en die worden nu aangepakt door het nieuwe management onder leiding van Stefan Klebert.

Goede intenties, nu de uitvoering

Het lang gewenste strategische verbeterplan door aandeelhouders is allesomvattend. Op vele terreinen worden er de komende tijd veranderingen doorgevoerd. Een nieuwe divisiestructuur, een verandering in het topmanagement, een herziening van de aanwezige productenportefeuille en een efficiëntere IT-omgeving.

Door de decentralisatie van de organisatiestructuur komt er meer verantwoordelijkheid bij managers waardoor GEA sneller kan inspringen op marktontwikkelingen. Belangrijker nog vinden wij de verplaatsing van productie, die nu met name in Europa is gehuisvest. De dure arbeidskrachten (65% van de productie vindt plaats in West-Europa) drukken namelijk flink op de winstmarges.

De intenties zijn goed maar nu nog de uitvoering van de plannen. Het is niet de eerste keer dat het hieraan schortte bij het stroperige GEA. De komende maanden moet de hand en vooral het mandaat van de nieuwe CEO Klebert duidelijk worden.

Verhoging EBITDA-prognose 2019 heeft weinig waarde

GEA presenteerde donderdagochtend zijn definitieve resultaten over 2018. Onder bewind van topman Klebert verhoogt de onderneming zijn EBITDA-verwachting voor 2019 met circa 2%. In deze verwachting zitten kosten voor strategische projecten (€ -49 miljoen) en verandering van accounting-methodiek (€ +59 miljoen).

Wij wijzen op het feit dat herstructureringskosten door GEA buiten beschouwing worden gelaten. Als we rekenen met de herstructureringskosten die GEA over 2018 maakte, blijft de EBITDA-prognose gelijk aan de eerder afgegeven verwachting. Wij kennen dus weinig waarde toe aan de vanochtend opgeklopte EBITDA-winstprognose. Lichtpuntje is het dividend van € 0,85 per aandeel, analisten rekenden op € 0,75.

Strategische heroriëntatie positief voor beleggingscasus

De komende maanden zijn cruciaal, dan wordt de uitvoering van de nieuwe strategie duidelijk. Een succesvolle transitie kan als katalysator dienen voor de beleggingscasus. Meer details over de synergie-effecten verwachten wij pas in september op de Capital Markets Day.

GEA is en blijft een aantrekkelijke beleggingscasus. Met de juiste (strategische) stappen kan topman Klebert de boel operationeel weer op de rit krijgen. We wijzen er echter we op dat dit nog een tijdje kan duren mede door tegenwind op het macro-economische vlak. En de koers van GEA tot die tijd met de nodige bewegelijkheid gepaard kan gaan. Voor de langere termijn zijn we echter een positieve mening toegedaan.