Nieuwe doelstellingen ASR weinig ambitieus

ASR organiseert woensdag een Capital Markets Day om analisten te informeren over hoe de onderneming ervoor staat. Als aftrap maakte het management in de ochtend nieuwe doelstellingen bekend.

De verzekering houdt voor de periode 2019-2021 vast aan een operationeel rendement op het eigen vermogen van 12% tot 14%. Eerder was dit 12%. Daarnaast blijft de verzekeraar bij de doelstelling om 45% tot 55% van de geschoonde nettowinst aan aandeelhouders uit te keren als dividend. De solvabiliteitsratio volgens Solvency II moet boven de 160% blijven. Ook die doelstelling is ongewijzigd gebleven.

Lat ligt slechts fractie hoger

De nieuwe doelstellingen vinden wij weinig ambitieus en niet verrassend. Het management legt de lat slechts een fractie hoger, op een niveau dat de onderneming nu al ruimschoots waarmaakt. Over de eerste helft van 2018 boekte ASR een operationeel rendement op het eigen vermogen van 14,7%. Over 2017 was dit zelfs 15,6%. Daarnaast kwam de Solvency II-ratio van ASR bij de laatste halfjaarcijfers nog uit op 194%.

Toch noemt het management de doelstellingen ambitieus. Wellicht is dat nog het meest verrassende van deze update. Bij mogelijke overnames kijkt het management naar ondernemingen met een minimaal investeringsrendement van 12%. Mocht het management geen geschikte overnamemogelijkheden vinden, dan zal het mogelijk extra kapitaal teruggeven aan aandeelhouders. Afgelopen maand schreven wij nog dat we denken dat ASR de meest aangewezen koper is van verzekeraar VIVAT, maar dat er mogelijk ook kapers op de kust zijn.

Neutrale opinie

Met deze weinig inspirerende strategie-update zien we weinig aanleiding om af te wijken van onze neutrale opinie en we herhalen ons koersdoel van € 42,50. We denken echter dat beleggers meer kunnen verwachten van het aandeel van concurrent NN Group.