Nokia bloeit op door investeringen in 5G-netwerk

De beleggingscasus bij Nokia (+0,9%) krijgt meer tractie. De telecomsector gaat het komende jaar versneld investeren in 5G-netwerken.

Zowel het management van leveranciers van telecomnetwerkapparatuur Nokia als Ericsson zijn daarom optimistisch over de nabije toekomst. Het aantal gebruikers van 5G zal stijgen naar 1,3 miljard in 2023. Momenteel is dat aantal verwaarloosbaar.  Vooral in de Verenigde Staten zal de ontwikkeling snel gaan en dat voedt de winstgevendheid van Nokia.

Concurrent Huawei wordt geweerd

Nokia’s grote Chinese concurrent Huawei, goed voor 28% van de mondiale markt voor telecomnetwerkapparatuur, wordt door steeds meer landen en aanbieders geweerd. Apparatuur van Huawei wordt gewantrouwd vanwege vermeende spionagepraktijken. In de VS overweegt de overheid het gebruik van apparatuur van Huawei te stoppen. Maar ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Japan zijn er steeds meer bedenkingen bij het gebruik van de Chinese apparatuur.

De boycot van Huawei biedt kansen voor Nokia om zijn wereldwijde marktaandeel van 17% te verhogen. Maar er is ook een bedreiging, de Chinese telecommarkt is belangrijk voor Nokia en het sluiten daarvan voor buitenlandse aanbieders door de Chinese overheid is zeker een risico.

Verbouwing Nokia goed op dreef

Het is een flinke klus om Nokia om te bouwen van telefoonfabrikant naar een aanbieder van telecomnetwerken. Kostenreducties, de integratie van Alcatel en de strategische heroriëntatie waarbij sterk wordt ingezet op software en volgende-generatie-producten waren stevige kluiven voor het management. Het omvormen van de onderneming gaat door en eind 2020 moeten er op jaarbasis nog eens 700 miljoen aan kosten zijn geschrapt. 

Het vertrouwen van beleggers in het management van Nokia is de afgelopen jaren gegroeid. Harde ingrepen waren noodzakelijk en die zijn niet geschuwd.

Beleggingscasus Nokia krijgt meer rugwind

De versnelde uitrol van 5G en de Huawei-problematiek geven extra impulsen aan de beleggingscasus bij Nokia. Overigens verbeterde deze casus al onderhuids door de gewijzigde strategie en sterke focus op kosten en winstgevendheid. Wij verwachten ook dat de gestelde operationele margedoelstelling voor 2020 wordt gehaald. Wij brengen het aandeel Nokia juist nu onder de aandacht vanwege de extra aanwezige koerskatalysatoren. Wij hebben een positieve opinie over Nokia.