Noodzaak om schuld te verlichten blijft groot bij Altice

Altice (+9, 9%) verkoopt een belang van 49,99% in zijn Franse dochteronderneming SFR aan vermogensbeheerders Allianz, Axa en Omers en brengt de glasvezelfabrikant onder in een aparte joint venture. Dat maakte het telecombedrijf vrijdag bekend.

De verkoop geeft Altice meer lucht en helpt om de schuldenlast terug te dringen. De opgerichte joint venture heeft een waarde van € 3,8 miljard en daarin krijgt Altice iets meer dan de helft. De deal vindt plaats tegen gunstige condities. Altice houdt de controle en de prijs van € 1.080 per glasvezelaansluiting is goed betaald.

Waarom is deze stap gunstig? 

Het management van Altice wil twee belangrijke doelstellingen halen. Het telecombedrijf wil voorkomen dat het achterop raakt bij het uitbouwen van een glasvezelinfrastructuur in Frankrijk. De kwaliteit en snelheid van het netwerk is in onze ogen het belangrijkste onderscheidend vermogen in de telecomsector en is dus essentieel om de moordende concurrentie in Frankrijk af te schudden.

Momenteel doet Altice de uitrol van het glasvezelnetwerk op eigen houtje en dat vergt flinke investeringen. Met de verkoop en samenwerking met anderen investeerders krijgt Altice toegang tot meer en goedkopere financiering.

De tweede doelstelling is dat Altice zijn schuldenlast moet terugbrengen en daarbij helpt de verkoop van bezittingen. Hét punt van zorg bij beleggers over Altice is de te hoge schuldenberg in relatie tot de opbrengsten die voortkomen uit het bedrijf. Door de verkoop neemt de netto leverage bij Altice met 0,3 procentpunt af. Maar dat is nog niet voldoende. Wij wijzen op de uiterst lastige marktomstandigheden in Frankrijk,  wat uit het meeste recente kwartaalbericht is op te maken.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer

Wij hebben een neutrale opinie op Altice en benadrukken het toegenomen speculatieve karakter van het aandeel. We wijzen de terugkeer van groei van de gemiddelde omzet per klant en schuldreductie aan als de twee belangrijkste katalysatoren voor de aandelenkoers. Het aandeel Altice is in onze ogen alleen geschikt voor speculanten.