Novartis zwaait oogdivisie Alcon uit

De boedelscheiding tussen Novartis en Alcon is definitief. Sinds dinsdagochtend heeft Alcon, de voormalige oogzorgdivisie van Novartis, een aparte beursnotering gekregen. Op deze wijze is Alcon voor 100% afgesplitst en ontvangen bestaande aandeelhouders voor iedere vijf Novartis aandelen 1 nieuw aandeel Alcon. Maandag bedroeg de slotkoers van Novartis bijna CHF 95,00, dinsdag is de ex-Alcon notering van Novartis CHF 85,05.

Novartis kocht Alcon in 2008 voor een slordige $ 50 miljard. Als we naar de huidige beurswaarde van Alcon kijken dan is die vrond de $ 27 miljard. Een bedrag dat overigens aanzienlijk hoger is dan analisten lange tijd voorzagen. Zij gingen uit van ongeveer $ 20 miljard.

Meer focus

Met het apart zetten van Alcon brengt Novartis meer focus aan waarbij de farmaceut zich meer gaat richten op innovatieve geneesmiddelen. Beleggers hoopten al langer op deze stap, echter het management van Novartis wilde eerst resultaatherstel bij Alcon afwachten. Wij zijn positief over de afsplitsing. Het haalt een onzekere factor weg bij de beleggingscasus van Novartis. Beleggers vonden de oogzorgdivisie al langer een vreemde eend in de bijt.  

Het management van Novartis bevestigde een onveranderd dividend te willen uitbetalen van CHF 2,85 over 2019, ondanks dat de winstmaatstaf EBITDA 9% lager uitkomt door het vertrek van Alcon.

Herbevestiging inkoop eigen aandelen

Novartis meldde verder te gaan met inkoop van eigen aandelen. In 2018 werd al voor $ 800 miljoen ingekocht. Het management wilde eerder voor $ 5 miljard aan eigen aandelen inkopen en verwacht dit doel in 2019 te hebben bereikt. Op 23 mei gaat Novartis zijn strategie verder uit de doeken doen.

De beleggingscasus van Novartis is volop in beweging en gaat de goede kant op. De herschikking van de activiteiten is afgerond. Er is nu een duidelijke focus op voorgeschreven medicijnen en Novartis gaat daarmee terug naar de basis. Sandoz, de Novartis-divisie die generieke medicijnen maakt, blijft voorlopig aan boord. Ondanks die positievere berichtgeving zijn wij momenteel negatief op het aandeel Novartis vanwege de stevig opgelopen koers.