Nutsbedrijf E.On herhaalt 2018-doelstellingen

E.On verlaagt schuldenlast sterk en produceert degelijke halfjaarcijfers.  

Het Duitse nutsbedrijf E.ON (-1,5%) versloeg de EBIT-winstverwachting over het eerste halfjaar met 2 procentpunt waarbij alle divisies goed presteerden. Met de gerealiseerde € 1,94 miljard ligt het bedrijf goed op koers om het afgegeven winstdoel van € 2,8 tot 3,0 miljard te realiseren. De gang van zaken bij de divisie Energy Networks was verrassend sterk, een grotere winstterugval was ingecalculeerd.

De schuldreductie tot € 15,9 miljard ligt prima op schema, eind 2017 stond er nog € 19,2 miljard in de boeken. De verkoop van Uniper zorgde voor € 3,8 miljard aan liquiditeiten voor schuldreductie. Er is een verdere schuldafbouw te verwachten. Op dit vlak wordt geleverd.    

Verder herhaalde het management de eerder afgegeven doelstellingen voor 2018. Het bedrijf ligt goed koers. De grote onbekende is de voortgang van de overname van Innogy. Medio 2019 gaat daar de EU zich over buigen. E.On heeft nu 86,2% van de aandelen in handen. En dat geeft voldoende controle, aldus topman Marc Spieker.

De beleggingscasus bij E.ON kent veel onzekerheid naar onze mening. Wij zien de rationale van de overname van Innogy niet zitten. Daarom hebben wij een negatieve opinie op het aandeel E.ON.