Nyrstar – of wat er nog van overschiet – hervat handel

Op deze eerste handelsdag van de nieuwe – omwille van goede vrijdag – verkorte week noteert de BEL20 licht hoger op 3.856,68 punten (+0,30%). ING (+1,38%) is de sterkste stijger vandaag, Argenx (-1,24%) de grootste daler. De biotechspeler krijgt voor het eerste geen koopadvies, Barclays start de opvolging met een houdenadvies. Verder heeft KBC (+0,39%) bekend gemaakt dat de Tsjechische bank ČMSS volledig wordt overgenomen. Op de brede markt is er een einde gekomen aan de opschorting van het aandeel Nyrstar.

Zakenbank Barclays is gestart met de opvolging van Argenx (-1,24% tot 111,50 euro). Het doet dit met een houdenadvies en bijhorend koersdoel van 120,00 euro. Een opmerkelijk advies aangezien Argenx tot nu toe enkel koopadviezen kreeg van analisten. Analist Emily Field van Barclays is dus iets minder optimistisch. Zij ziet een gebrek aan koerstriggers op korte termijn. De klinische testresultaten van kandidaatmedicijn efgartigimod zijn wel goed, maar voor resultaten van de latere tests is het op zijn minst wachten tot de tweede helft van 2020. Volgens Field zal Argenx al zeker niet winstgevend zijn tot 2023. De weinige korte termijn koerstriggers en daaraan gekoppeld de degelijke waardering die het aandeel momenteel al heeft, zijn de basis van haar houdenadvies.

KBC (+0,39% tot 67,68 euro) heeft deze ochtend bekend gemaakt dat het de Tsjechische bouwspaarbank ČMSS volledig overneemt. KBC had reeds 55 procent van de aandelen in handen en neemt nu ook de overige 45 procent over. Het betaalt hiervoor 240 miljoen euro. Volgens CEO Johan Thijs bevestigt KBC op deze manier hun sterke positie als marktleider in Tsjechië. Het aandeel reageert amper op het nieuws.

Tot slot was er in het aandeel Nyrstar (-56,99% tot 0,28 euro) vandaag voor het eerst terug handel sinds de schorsing van vorige week maandag. Toen schorste de FSMA het aandeel na geruchten over een nakend akkoord in verband met de schuldherschikking. Het aandeel zou geschorst blijven tot er daaromtrent een persbericht de wereld werd ingestuurd. Dat gebeurde deze ochtend waardoor het aandeel vandaag terug verhandeld kan worden.  

Al zullen beleggers in het aandeel Nyrstar niet al te veel plezier beleven aan deze dag. Rond de middagklok noteert het aandeel ruim 50 procent lager. Door de deal zal er een gigantische verwatering voor de huidige aandeelhouders zijn. Concreet valt Nyrstar nu onder het nieuw opgerichte bedrijf NewCo, waarvan Trafigura – de redder van Nyrstar – 98 procent van de aandelen heeft. De resterende 2 procent is voor de huidige aandeelhouders van Nyrstar. Deze immense verwatering is echter geen verrassing, het bedrijf had hier eerder al voor gewaarschuwd. Indien er geen regeling voor een schuldherschikking was gevonden, was het ook einde verhaal. Op deze manier wordt de weinige waarde dat het aandeel Nyrstar nog had, nog wat minder. Het is natuurlijk wel goed nieuws voor de werknemers van Nyrstar nu de voortgang van de activiteiten verzekerd is.