Omzet Sligro loopt in de pas

De omzet van Sligro Food Group over het vierde kwartaal kwam uit op € 624 miljoen. Dat bleek uit het woensdagochtend gepubliceerde handelsbericht van de levensmiddelengroothandel. Daarmee was de omzet in lijn met onze verwachting (€ 625 miljoen). De omzet in 2018 bedroeg € 2.346 miljoen en was daarmee in de prik met het gemiddelde van het analistengilde.

Versnelling omzetgroei verwacht

De overige geschoonde organische omzetgroei van Sligro – dit is exclusief een aantal technische posten – kwam uit op 3,1%. Dat is in lijn met de verwachting. De autonome groei van de foodservice- activiteiten in Nederland (+0,7%) en België (+3,4%) was zoals geraamd. De totale omzettoename bedroeg respectievelijk 8,9% en 14,3%. Dat komt omdat in de cijfers van Foodservice de voorlopige omzet (december) uit de samenwerkingsovereenkomst met Heineken en de overname van de groothandelsactiviteiten van Heineken zijn meegenomen.

Op basis van de samenwerking met Heineken  en de overname van de groothandelsactiviteiten van het bierconcern rekenen wij bij Sligro op een (organische) omzetgroeiversnelling voor 2019 en 2020. Die versnelling kan volgens ons aantrekken naar circa 5,5% per jaar. Wij verwachten namelijk dat Sligro additionele omzet kan genereren (cross selling) door extra levering aan ‘Heineken-klanten’. Sinds 2017 brengt Sligro voor Heineken het bier rond bij horeca-afnemers. De groothandel kan bij deze klanten ook zijn eigen assortiment onder de aandacht brengen.

Neutrale opinie op Sligro

Beleggers zijn vooral benieuwd naar de (ontwikkeling) van de winstgevendheid van Sligro. Hogere kosten houden de vraag in stand of de gestelde winstdoelstelling voor het vierde kwartaal wel haalbaar is. Het antwoord op deze vraag blijft met het vandaag uitgebrachte handelsbericht ongewis.

Wel zien wij voldoende aanknopingspunten in de beleggingscasus bij Sligro. Zo zullen de eenmalige posten waar het concern in 2018 mee kampte verdwijnen uit de cijfers. Wij rekenen erop dat de winstgevendheid hierdoor verbetert. Bovendien verwachten wij dat de leveringsovereenkomst met restaurantketen La Place en de groothandelsactiviteiten voor Heineken-producten waarde gaan toevoegen.

Onze ogen zijn bij Sligro nu gericht op publicatie van de volledige jaarresultaten (24 januari). Tot die tijd houden wij een neutrale opinie met een koersdoel van € 36,-. Wij zijn van mening dat beleggers nog even geduld moeten hebben met deze beleggingscasus.