Onenigheid bij toezichthouders over deal T-Mobile US en Sprint

Een opvallende ontwikkeling bij de voorgenomen overname van Sprint door T-Mobile US. Maandag liet de voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder voor de telecomsector – de Federal Communications Commission (FCC) – weten voorstander van goedkeuring van de deal te zijn. Echter later op de dag meldde Bloomberg op basis van anonieme bronnen dat de voorzitter van de Amerikaanse mededingingsautoriteit het juist niet eens is met de overname. De toezichthouders werken samen bij overnames en het komt niet vaak voor dat ze het oneens zijn.

 

Rol in strijd om 5G

Een fusie van de derde en vierde grootste telecomaanbieder in de Verenigde Staten resulteert in slechts drie concurrenten op nationaal niveau. Daarom wordt de voorgenomen deal al langer bekritiseerd. Maar de overname kan ook bijdragen aan een gezondere telecomsector, waarbij ondernemingen meer kunnen investeren in 5G. Het Witte Huis heeft dit hoog op zijn verlanglijstje staan, zodat Amerika eerder dan China een 5G-netwerk heeft.

Met de steun van de voorzitter van de FCC neemt de kans op een succesvolle afronding van de overnamedeal volgens ons toe naar 75%. Eerder gingen wij uit van een  kans van 50%. Mocht de overname van Sprint door T-Mobile US doorgaan dan vinden wij dat positief voor beide ondernemingen. Wij hebben daarom ons koersdoel van het aandeel T-Mobile US verhoogd van $ 77,- naar $ 80,50.

 

Neutrale opinie

Het aandeel Sprint sloot maandagavond na de berichtgeving 18,7% hoger. De koers van T-Mobile US mocht 3,9% bijschrijven en kwam uit op $ 78,29. Daarmee schatten wij in, dat de markt een kans van 95% inprijst dat de deal doorgaat. Dat is volgens ons te rooskleurig. Mocht de deal afketsen, dan waarderen wij het aandeel T-Mobile US op $ 70,-. Bij doorgang waarderen wij het aandeel T-Mobile US op $ 84,-. Op het aandeel T-Mobile US hebben wij momenteel een neutrale opinie. Het aandeel Sprint volgen wij niet.

Emile Broesterhuizen is specialist aandelen.