Opinie Wirecard tijdelijk opgeschort

Wij schorten per direct onze positieve opinie op het aandeel Wirecard (-7,1%) op en zetten het op 'tijdelijk geen opinie'. De omvang van het onderzoek naar mogelijke fraude is uitgebreid en daarmee zijn de eventuele gevolgen voor deze beleggingscasus lastiger of zelfs niet te beoordelen. Bij meer duidelijkheid over het fraude-onderzoek kunnen wij de opinie mogelijk weer gaan hervatten.

Situatie Wirecard zorgt voor koersvolatiliteit

Wirecard ligt al een tijdje onder het vergrootglas vanwege aantijgingen op het gebied van frauduleuze geldstromen in de regio Azië-Pacific. De aandelenkoers van Wirecard kende daardoor een zeer grote volatiliteit de afgelopen weken. Hoewel wij al eerder aangaven dat het aandeel Wirecard een (zeer) speculatief bezit was gezien de gerezen problematiek, zien we nu in de beleggingscasus nog meer onzekerheid opduiken. 

Het management van Wirecard ontkende in februari in alle toonaarden de aanwezigheid van een grote fraudekwestie. Wij rekenden erop dat de aantijgingen op een beperkte omvang (€ 13 miljoen omzet) invloed hadden en daarmee een relatief beperkte impact kenden. Recente berichtgeving geeft aan dat de fraudezaak mogelijk een veel verdere reikwijdte heeft. Zo publiceerde The Straits Times (Singaporese krant) bijvoorbeeld twee artikelen waarin het beweerde dat de Singaporese politie Wirecard-medewerkers onderzoekt voor mogelijke vervalsing van accounts. En dit heeft impact op de omvang van dit pijnlijke dossier, omdat er wordt verondersteld dat deze fouten ook zijn gemaakt buiten het kantoor van Singapore.

De officier van justitie (Singapore) lijkt zich – op basis van nieuwe berichtgeving - nu ook te richten op o.a. meer zaken in Azië (India en Indonesië). Hierdoor verandert de grootte van het onderzoek en daarmee ook de mogelijke impact op het bedrijf Wirecard. Momenteel is de regio Azië namelijk verantwoordelijk voor 40% van de omzet van Wirecard.  

Vanwege het verminderde zicht op de potentiële aantijgingen (in aantal) en de impact hiervan, voelen wij ons niet langer comfortabel een opinie te kunnen vormen over het aandeel Wirecard. Vandaar het besluit om de opinievorming op te schorten. Uiteraard blijven wij u wel informeren omtrent de voortgang van het fraude-onderzoek.  

Bob Stroeken is specialist aandelen.