Opnieuw sterke kwartaalcijfers voor IMCD

IMCD, het gespecialiseerde chemicaliënhandelshuis, maakte woensdagmorgen overtuigende resultaten bekend. De brutowinst steeg met 25% (waarvan 17% op autonome basis) naar € 398,7 miljoen. Dit is een bijzonder sterke groei.

We waren uitgegaan van een organische groei van 14%. Het operationele brutobedrijfsresultaat (EBITA) steeg met 26% naar €156,6 miljoen. De groei werd in alle regio’s gerealiseerd, maar vooral Azië en Noord-America verrasten positief. IMCD profiteert in de VS van de recent overgenomen bedrijven LV Lomas en E.T. Horn.

Voldoende vrije kasstromen

Vooral de generatie van vrije kasstromen vinden we erg overtuigend. Over de eerste negen maanden is er een bedrag van € 109 miljoen gerealiseerd. Dit is een afname van 5,6%. Echter, het werkkapitaal nam ten opzichte van vorig jaar met € 50 miljoen toe door een toename van de bedrijfsactiviteiten. Het bedrijf is in staat om 101% van de EBITA om te zetten in vrije kasstroom.  De winst per aandeel steeg met 23% naar € 1,97.

De grote vraag is wat IMCD met deze vrije kasstromen gaat doen. Het afgelopen jaar heeft het bedrijf meerdere overnames gedaan. Recent nog de overname van het Duitse Velox, gespecialiseerd in plastics en rubbers. We vinden de strategie van het doen van selectieve overnames ijzersterk. Deze overnames hebben als doel om zowel het productaanbod als de regionale dekking te vergroten. Maar we denken dat er uiteindelijk ook een punt komt waarop de onderneming extra kapitaalteruggave aan aandeelhouders in overweging zal nemen, mits schulden door overnames niet al te hard oplopen. Dit kan het doen door het dividend te verhogen (actueel dividendrendement 1%) of inkoop van eigen aandelen. Het management heeft nog geen aanwijzingen hiervoor afgegeven. Een aankondiging hierover is volgens ons een mogelijke koerstrigger voor het aandeel.

We vinden dat IMCD reëel gewaardeerd wordt  met een koerswinstverhouding op basis van de verwachte winst voor 2019 van 19 keer. We handhaven onze positieve opinie.