Oracle gaat tergend langzaam de goede richting op

Het wordt zo ondertussen een grijsgedraaide plaat bij Oracle. De omzetgroei van de software-ontwikkelaar is matig. Het management doet weer mooie omzetbeloften en paait aandeelhouders met inkoop eigen aandelen en een hoger dividend. Het wordt tijd dat er echt geleverd wordt op omzet.

Oracle presteerde over het afgelopen tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar (eindigend op 28 februari) redelijk in lijn met de verwachtingen van analisten. De omzet voldeed met $ 9,61 miljard aan de prognose en de geschoonde winst per aandeel was met $ 0,87 iets boven de verwachting van $ 0,84.

De aandacht van analisten gaat bij Oracle uit naar de omzetontwikkelingen bij clouddiensten en daarmee  weet Oracle niet te overtuigen. De verkoop van cloudlicenties en door Oracle onderhouden licenties van software die draaien in de eigen IT-omgeving van klanten (on-premise) daalde met 4% (stabiel tegen constante wisselkoersen). Het geeft aan dat Oracle moeite heeft om nieuwe klanten te winnen voor haar producten.

Toch is Oracle-topman Larry Ellison optimistisch over de toekomst. Het nieuwe product Autonomous Database dat is op de cloud krijgt tractie bij klanten. Er zijn nu 1.000 betalende klanten en er lopen momenteel 4.000 proefabonnementen. Volgens Ellison is dit product een echte gamechanger.

Magere vooruitzichten lopend kwartaal

Oracle’s omzet in het lopende derde kwartaal zal gelijk zijn of licht lager uitpakken (tot -2%) dan de omzet in het vergelijkbare kwartaal vorig jaar. Ook de afgegeven winstverwachting per aandeel met een bandbreedte van $ 1,05 tot $ 1,09 is dunnetjes. Analisten zaten op een gemiddelde verwachting van $ 1,09.

Oracle houdt er rekening mee dat negatieve wisselkoerseffecten de omzet met 3 procentpunt zal drukken en het nadelige winsteffect per aandeel wordt begroot op $ 0,03. Voor 2020 is het management van het softwarehuis enthousiast. Het voorziet een hogere omzetgroei en er zitten nieuwe producten en diensten in de pijplijn. Maar daar moeten beleggers helaas nog even op wachten. 

Beleggingscasus sterk gestuurd door inkoop eigen aandelen

Om het wachten van beleggers op de omzetgroeiversnelling te veraangenamen, gaat Oracle door met het inkopen van eigen aandelen. In het afgelopen kwartaal kocht het bedrijf voor $ 10 miljard aan eigen aandelen, wat de winst per aandeel met $ 0,03 liet stijgen. En er is een nieuw aandeleninkoopprogramma à $ 12 miljard goedgekeurd. Dat laat de winst per aandeel met nog eens $ 0,04 toenemen. In de afgelopen twaalf maanden heeft Oracle maar liefst 16% van de uitstaande aandelen ingekocht. De vermogenspositie bij Oracle laat nog steeds ruimte om meer aandelen in te kopen. Bovendien verhoogde het concern ook de kwartaaldividenduitkering met meer dan 26% tot $ 0,24 per aandeel.

Beleggingscasus Oracle vraagt nog steeds geduld

Het duurt lang voordat Oracle zijn naam eer aandoet. De omzetbeloften van het management zijn fraai maar iedere keer wordt er opnieuw om geduld gevraagd. Wisselkoerseffecten en de mondiale economische tegenwind spelen Oracle nu parten. Oracle is met een waardering van grofweg 14 maal de winst per aandeel niet hoog geprijsd maar graag zien wij meer overtuiging in de omzetontwikkeling. De winst blijven ondersteunen met aandeleninkopen kan niet oneindig doorgaan. Wij hebben een negatieve opinie voor Oracle met een koersdoel van $ 46. In de nabeurshandel daalde het aandeel donderdag met 4%.

Jack Horvest is investment specialist.