Overnamefantasie loopt uit aandeel KPN

Wij zien de kans op een succesvol overnamebod op KPN afnemen. De Nederlandse overheid wil het recht krijgen om fusies en overnames in de telecomsector te kunnen blokkeren of zelfs terug te draaien als de nationale belangen worden geschaad.

Een mogelijk nieuw obstakel in de door ons gewenste consolidatie van de (Nederlandse) telecommarkt. Wij achten de kans dat dergelijke wetgeving de eindstreep haalt groot. En dat vermindert de slagingskans van een eventueel bod op KPN aanzienlijk.

Brookfield Asset Management de mogelijke overnemer belager

Brookfield Asset Management zou eerder verkennende gesprekken voeren met Nederlandse pensioenfondsen om een overnamebod op KPN voor te bereiden. Dat kwam in februari naar buiten. De Canadese investeerder richt zich met name op infrastructuur waar telecombedrijven ook bij passen. Wij wezen op het feit dat Brookfield de samenwerking met lokale pensioenfondsen zou zoeken. Dit vinden wij een slimme strategie. De kans dat de mogelijke overname zo als “vijandig” wordt betiteld achten wij namelijk kleiner. De Stichting Preferente Aandelen B kan namelijk te allen tijden een overname van KPN blokkeren. Wij achten de kans op een overname eerder op ongeveer 35%. Echter er is nu een nieuwe potentiële showstopper

Wetsvoorstel ten behoeve van nationale veiligheid

En dit is het wetsvoorstel van staatssecretaris Mona Keijzer om overnames van telecomoperators, aanbieders van internetdiensten of datacenters te kunnen blokkeren. Dit alles onder de noemer van nationale veiligheid. Wij denken dat de goedkeuring van dergelijke wetgeving slechts een kwestie van tijd is. En dat maakt de beleggingscasus van KPN minder aantrekkelijk volgens ons.  

Kans op overname kleiner, beleggingscasus KPN is onzeker

De kans op een succesvol overnamebod op KPN door Brookfield wordt verlaagd van 35% naar 15%. Dat als gevolg van bovengenoemd wetsvoorstel. De eventuele betaalde overnameprijs door Brookfield zou daarbij rond de € 2,85 liggen volgens onze berekeningen. En dat weerspiegelt ook ons koersdoel van KPN. Het opwaarts potentieel is in onze ogen momenteel beperkt. Voor de overnameperikelen noteerde KPN rond de € 2,50.

Daarnaast zijn KPN’s marktvooruitzichten onzeker. Wat zijn de gevolgen van de aanstaande kabelregulering en de 5G-veilingen (2020/2021)? Ook de uitkomsten van de fusie tussen Tele2/T-Mobile (Nederlandse markt) zijn slecht te overzien voor KPN.  

In de sector communicatiediensten hebben wij de voorkeur voor ondernemingen met een sterke marktpositionering, sterke financiële balans en uitstekende operationele prestaties.