Positieve wending voor Bayer in Roundup-zaak

De rechter die zich buigt over het herroepen van de jury-uitspraak in de Roundup-zaak, deed een uitspraak in het voordeel van Bayer. De jury veroordeelde Bayer in augustus tot het betalen van $ 289 miljoen aan schadevergoeding (waarvan $ 250 miljoen aan strafmatige vergoeding) aan een tuinder die in het verleden onkruidverdelger Roundup had gebruikt. De tuinder beweert dat het bestrijdingsmiddel bij hem lymfeklierkanker veroorzaakte. Sindsdien heeft Bayer meer dan 8.000 aanklachten tegen zich gekregen.

De rechter liet woensdag weten verschillende opties af te wegen, waaronder het schrappen van de strafmatige vergoeding, het verlagen van de schadecompensaties naar $ 9 miljoen en mogelijk het overdoen van de rechtszaak. Deze opties weegt ze af, omdat er volgens haar onvoldoende bewijs is aangedragen om de strafmatige vergoeding te rechtvaardigen. Daarnaast zet de rechter vraagtekens bij de conclusie van de jury dat Bayer aansprakelijk zou zijn voor de ziekte van de tuinman en bij het bewijs waarop de jury zich baseerde. De partijen kunnen tot vrijdag reageren op de hoorzitting, bijvoorbeeld met een voorstel tot een eventuele schikking.

Beleggers opgelucht

Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws. Het aandeel Bayer handelde donderdagochtend 5,5% hoger. De uitspraken van de rechter zijn erg goed nieuws voor Bayer en sterkt ons in onze positieve opinie op het aandeel. Wij gaven al eerder aan dat wij de scherpe koersdalingen in augustus als reactie op de schadevergoeding overdreven vonden. Door de koersdalingen vinden wij Bayer erg aantrekkelijk gewaardeerd. Het aandeel handelt op slechts 11 maal de twaalfmaandswinstverwachting. Dat is ver onder het gemiddelde van vergelijkbare bedrijven.

Diergeneesmiddelentak mogelijk in verkoop

Bayer zou strategische opties onderzoeken voor zijn dierengeneesmiddelentak. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Mogelijk dat Bayer de divisie wil afstoten, maar een definitieve beslissing moet nog volgen. Volgens analisten van broker Bernstein zou de verkoop € 6-7 miljard op kunnen leveren. Een beursgang naar het voorbeeld van Eli Lilly’s Elanco Animal Health kan ook tot de opties behoren. Bayer wilde geen commentaar geven. Op 5 december komt de onderneming met een strategie-update.