Printerdivisie HP Inc. onverwachte stoorzender

Het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar bij HP Inc. (hierna HP) was redelijk in lijn met de verwachtingen. De winst per aandeel van $ 0,52 voldeed exact, de omzet bleef grofweg 1% achter bij de analistenraming. Niks bijzonders, maar voor het tweede kwartaal is HP voorzichtiger. Het concern trakteerde beleggers op onverwachte problemen in de printerdivisie. De tegenvallende trading-update nabeurs bezorgde het aandeel in de nabeurshandel een koude douche van 12%.

In de nabeurshandel verscheen een koers op het bord van $ 21,-. Dat betekent dat er iets meer dan 9 maal de winst per aandeel voor 2019 wordt betaald. Dat is een lage waardering, ook historisch (10,1). Beleggers met geduld kunnen aanschaf van het aandeel overwegen. Wij bestempelen HP als een rustige en solide groeier op termijn.De onverwachte problemen bij de printerdivisie verrassen onaangenaam, maar is zeker geen gamechanger. Wij hebben vertrouwen in het management dat consistent levert op de afgegeven doelstellingen en de komende productinnovaties bij printers zien wij als kansrijk.

Tegenwind voor printerdivisie HP

Voorraadvorming in de verkoopkanalen voor printerbenodigdheden (supplies) zette een rem op de omzetgroei en marge in het eerste kwartaal. HP verwacht dat de marktomstandigheden voor duurdere printerbenodigdheden in geheel 2019 verstoord blijven. Gelukkig zien we de verkopen van hardware (printers) gestaag doorgroeien, en die hebben uiteindelijk ook weer supplies nodig. HP zelf heeft de problemen binnen de divisie geïdentificeerd en onderneemt stappen. Vanwege het kordate management hebben wij er vertrouwen in dat HP de boel op orde krijgt.

In de andere divisie (personal systems) zagen we het tekort aan CPU’s (processoren voor computers) een negatieve impact hebben op de afzet. Dat negatieve effect op de omzet zal geleidelijk verdwijnen in 2019, aldus topman Steve Fieler. Strakkere kostencontrole en lagere grondstofkosten zullen de winstgevendheid in deze divisie ondersteunen. 

HP herhaalt winstverwachting en vrije kasstroomdoeldoelstelling

HP voorziet voor 2019 een geschoonde winst per aandeel voor 2019 in de eerder afgegeven range van $ 2,12 tot $ 2,22. Analisten zitten gemiddeld op $ 2,20. De vrije kasstroom wordt onveranderd ingeschat op $ 3,7 miljard ondanks meer operationele tegenwind. Beter gebruik maken van het werkkapitaal en kostenbeheersing houden de kasstroom overeind, aldus HP.