Qualcomm zegeviert in patentgevecht met Apple

Na twee jaar bakkeleien bij rechtbanken hebben Qualcomm en Apple hun patentgeschil bijgelegd. Apple koos daarbij uiteindelijk eieren voor zijn geld, en dat lijkt verstandig. De plotse ommekeer kwam mede omdat Apple onvoldoende vertrouwen heeft in andere toeleveranciers voor modems voor 5G-netwerken. Een cruciale schakel in het mobiele internetverkeer waar Qualcomm heer en meester is. Om iPhones en andere producten toekomst proof te maken moest Apple wel schikken, dat is hoe de markt werkt.

Goed dat beide partijen de strijdbijl begraven. Apple krijgt de benodigde noodzakelijke componenten en licenties. Dat gaf ook opluchting bij Apple beleggers, na aankondiging bleef het aandeel Apple stabiel. Qualcomm mag Apple weer als belangrijke klant begroeten. Qualcomm verwacht dat de winst per aandeel met $ 2,00 per aandeel omhoog kan door de schikking de komende zes jaar. Die winstverwachting ligt nu nog op $ 4,12 voor 2019. Deze uitkomst is dus een belangrijke koersaanjager.

De overeenkomst tussen Qualcomm en Apple

Er zijn weinig details bekend, maar Qualcomm is overduidelijk de winnaar. Gezien de eerdere krijgstaal en vastberadenheid van de chipproducent hebben zij vast niet veel water bij de wijn gedaan. Er is een licentie-vereenkomst getekend voor zes jaar die mogelijk $ 2,00 per aandeel aan extra winst oplevert, aldus Qualcomm. Daarbovenop betaalt Apple een eenmalig schikkingsbedrag voor niet-betaalde royalties. De hoogte hiervan is nog onbekend, maar een ruwe schatting van de gederfde inkomsten bedraagt $ 3 miljard. Belangrijk is ook dat Apple en Qualcomm weer ‘on speaking terms’ zijn en dat biedt verdere omzetmogelijkheden. Wij verwachten meer nieuws over de schikking tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van Qualcomm op 1 mei.

Einde patentgevecht zeer positief voor beleggingscasus

Fundamenteel was de beleggingscasus van Qualcomm al sterk. Het bedrijf heeft een grote patentenportefeuille en heeft een onbetwist leiderschap in chips voor de smartphonemarkt. Ook de positionering voor de toekomstige 5G-markt is uitstekend. Daar is Apple nu ook tegen  aangelopen en dat geeft een signaal af naar de rest van de markt.

Wij hebben een positieve opinie op Qualcomm en wachten op verdere toelichting over de overeenkomst. Door de grote onzekerheid was de waardering voor het aandeel laag, een herwaardering zal volgen. Voor de korte termijn is het einde van het patentgevecht een positieve koerskatalysator.