Redelijke cijfers helpen Europese beurzen niet

De spanning tussen de VS en Noord-Korea houden ook in Europa de beleggersgemoederen bezig. Reden genoeg voor een licht lagere opening van de Europese aandelenbeurzen. Dit ondanks redelijk nette cijferupdate van Glencore. Adecco is wat ‘terughoudend’ over de toekomstige groei en dat wordt niet in dank afgenomen.          

Adecco, wel of niet tevreden?

Het management van Adecco (-4,3%) kijkt met gemengde gevoelens terug op het afgelopen kwartaal. Met een omzet van € 5,97 miljard wist een van ’s werelds grootste uitzendorganisaties ter wereld niet aan de gemiddelde omzetverwachting – deze lag op € 6,06 miljard – te voldoen.

Kijkend naar de prestaties in de eerste zes maanden van dit jaar in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar is enige tevredenheid op zijn plaats aldus topman Dehaze. Het operationeel resultaat kwam aan het eind van die zes maanden uit op € 543 miljoen, waar een jaar eerder nog € 492 miljoen werd verdiend. De nettowinst bedroeg € 368 miljoen. In dezelfde periode vorig jaar lag het winstniveau op € 334 miljoen.

Topman Dehaze is tevreden met deze resultaten. Zeker omdat er duidelijk vooruitgang geboekt wordt bij de implementatie van de strategie Perform, Transform and Innovate. Dit zorgde voor omzetgroei. Die omzetgroei is vooral in Frankrijk en in de periferie van Europa zichtbaar. Vooral Italië deed het aanzienlijk beter.

Het venijn voor Adecco zat in de geschetste vooruitzichten. Hoewel de economie in de eurozone op volle toeren draait, verhoogde het management van Adecco niet de onderliggende omzetgroei. Die zal blijven liggen op 6% voor dit kwartaal, het niveau wat in juni en juli al werd gerealiseerd. Beleggers hadden stiekem op een versnelling gehoopt. We zien dat de cijfers van uitzenders lauw worden ontvangen, een eerder voorbeeld was Randstad. Dat maakt ons terughoudend. Wij hebben een neutrale opinie op Adecco. 

Heeft Glencore de wind in de zeilen?

Glencore presteerde het afgelopen halfjaar in lijn met de verwachtingen. Het brutobedrijfsresultaat (EBITDA) is uitgekomen op $ 6,74 miljard. Een jaar eerder was dat nog $ 4,02 miljard. Dat het bedrijf een dergelijk resultaat wist neer te zetten is voornamelijk te danken aan de stijging van diverse grondstofprijzen. Van de eigen productie moest Glencore het in de voorbije zes maanden niet hebben.

Het management kijkt met vertrouwen naar de nabije toekomst. Er lijkt vooralsnog geen einde te komen aan de stijging van diverse grondstofprijzen. Zo is de verwachting dat de prijzen voor metalen zoals kobalt – waarvan Glencore ’s werelds grootste producent is – nog wel even door stijgen. Die verwachting is gerechtvaardigd in het licht van de stijgende vraag naar elektrische auto’s, accu’s en batterijen.

Wat verder opviel tijdens de toelichting op de cijfers is dat Glencore serieus werk heeft gemaakt van de schuldreductie. Eind juni bedroeg de nettoschuldpositie ‘slechts’ $ 13,9 miljard. Dat is minder dan de helft van het schuldniveau dat in 2014 nog op de balans prijkte. En daarmee lijkt de oorlogskas robuuster te worden en maakt Glencore (-2,6%) zich waarschijnlijk op voor een wandeling langs het overnamepad.

Ondanks deze positieve cijferupdate handhaven wij onze negatieve opinie op het aandeel. Dit is voornamelijk ingegeven door onze enigszins negatieve kijk op de ontwikkeling binnen de basisindustrie.