Roche gaat strijd aan met Merck & Co

Beleggingscasus Roche wint aan kracht, wij hebben een positieve opinie op aandeel.

Roche-topman Severin Schwan is vol vertrouwen over de winstgroei van de farmaceutische onderneming. De CEO ziet vooral kansen met het geneesmiddel Tecentriq. Er zit volgens hem een publicatie van data aan te komen die de positie van Tecentriq zal versterken. Schwan deed deze uitspraken in een interview met persbureau Bloomberg op een analistenbijeenkomst.

Wellicht hint Schwan op een mogelijke publicatie over de werking van Tecentriq op 25 september tijdens een conferentie over longkanker. Hij noemde ook potentieel te zien voor Tecentriq bij de bestrijding van borst- en leverkanker.
De Amerikaanse concurrent Merck & Co boekt momenteel grote successen bij de behandeling van kanker met zijn medicijn Keytruda. Maar Roche-topman Schwan ziet mogelijkheden om Merck & Co op het gebied van immuno-oncologie uit te kunnen dagen.

Schatting concurrentiedruk conservatief

Wat zijn geneesmiddelen Herceptin, Avastin en Rituxan betreft, gaat Roche er vanuit dat opkomende concurrentie van biosimilars (patentloze biologische medicijnen) voor CHF 10 miljard drukt op de omzet in 2022. Dat is CHF 2 miljard meer dan waar wij vanuit gaan. De schatting van het management is volgens ons conservatief.

Wij denken dat Roche prima in staat is om deze druk op de omzet te compenseren met de huidige productportefeuille. Daarnaast voorzien wij extra potentieel in de ontwikkelingspijplijn. Het op de markt brengen van geneesmiddelen tegen griep (baloxavir marboxil), de ziekte van Alzheimer (gantenerumab en crenezumab) en verschillende soorten kanker zullen volgens ons CHF 3 miljard meer bijdragen dan waar analisten gemiddeld van uit gaan.

Beleggingscasus wint aan kracht

De beleggingscasus van Roche wint steeds meer aan kracht. Wij vinden het aandeel bovendien veel te laag gewaardeerd en hanteren een koersdoel van CHF 337 met een positieve opinie. Dit impliceert tegen de slotkoers van donderdag een koerspotentieel van meer dan 40%, naast een aantrekkelijk verwacht dividendrendement van 3,6% op basis van de consensus onder analisten volgens Bloomberg.