Rondje aandelenbeurzen met Jack Horvest

Het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China wordt vervolgd met het mes op tafel. Trump houdt druk op de ketel door te dreigen met additionele tariefsverhogingen. Hogere importtarieven leveren de Amerikaanse schatkist geld op, haast om tot een snelle deal te komen is volgens Trump niet nodig.

De Chinezen zijn mordicus tegen een volledige handelsoorlog en gaan zich krachtig weren tegen de Amerikaanse (handels)agressie. China heeft mogelijk andersoortige maatregelen in het vizier dan tariefsverhogingen. Bijvoorbeeld het dumpen van Amerikaanse staatsleningen of het traineren van Amerikaanse ondernemingen in China zijn mogelijkheden.

De economische grootmachten spelen een gevaarlijk spel en de schermutselingen voeren de beweeglijkheid op aandelenmarkten de komende weken op. Toch rekenen wij  erop, dat het gezonde verstand uiteindelijk zegeviert. Eind juni kijken Trump en Xi Jinping elkaar recht in de ogen op de G20-top, een bezinningsmoment voor beide ego’s?

 

Belemmering van de wereldhandel

De onzekerheid over de uitslag van het overleg tussen de VS en China belemmert het herstel van de mondiale economische groei en wereldhandel. En hoe langer die onzekerheid duurt, des te destructiever het is. Ondernemers stellen investeringen uit, burgers wachten mogelijk met het doen van grote aankopen.

 

Trump en Xi Jinping kijken elkaar eind juni recht in de ogen

 

Negatieve gevolgen van de economische rimpelingen zijn het meest voelbaar in de opkomende landen en Europa, die zwaar leunen op export. De Europese uitvoer van machines en auto's kan verder onder druk komen staan, aandelen in de industriesector zijn de ‘usual suspects’. Opkomende markten kunnen te maken krijgen met kapitaaluitstroom van buitenlandse beleggers.

 

Chinese aandelenmarkten potentieel het meest volatiel

De handelsvete wordt het hardst gevoeld in China waar de winstgroei van bedrijven in het gedrang komt. Maar de Chinese overheid staat klaar om financiële markten direct te ondersteunen om grote koersvallen (steunaankopen?) te voorkomen. Een ander positief punt is dat eind deze maand de weging van zogenoemde Chinese A-aandelen in de MSCI-aandelenindices wordt opgehoogd. Dat leidt tot een extra vraag naar Chinese aandelen en kan - net als eerder dit jaar - de Chinese aandelenkoersen opstuwen, vooral als er enige ontspanning aanbreekt op het handelsdossier. 

In de VS liggen vooral de aandelen van ondernemingen met een grote afzet in China in de vuurlinie. Apple haalt 18% van zijn omzet uit China en er is vrees dat de belangrijke iPhone-verkopen worden gedwarsboomd. De Amerikaanse chipsector is een andere verdachte. Micron behaalt circa 50% van zijn omzet uit China, voor Intel zit dat cijfer op 25%.

 

Bedrijfscijfers voldoende goed

In alle handelsconsternatie vergeten we bijna het bedrijfscijferseizoen, dat loopt op zijn eind. Het cijferseizoen verliep vooral in de VS beter dan verwacht, met name door de sterke binnenlandse vraag. De Amerikaanse economie is robuuster dan economen voorzagen. De onverminderd sterke arbeidsmarkt is de motor. Van de Amerikaanse bedrijven in de S&P500-index wist 76% de winstverwachting te verslaan. Een prima resultaat. In Europa was het cijferbeeld iets minder sterk, maar voldoende goed.

Het is positief dat de winstschattingen voor 2019 bij analisten zijn gedraaid. De trend van continue neerwaartse winstrevisies is minder negatief (zie grafiek).    

 

Verhouding positieve versus negatieve winstrevisies voor bedrijven (2019)

 

Een greep uit de bedrijfscijfers

Deze week zien we vooral lokale coryfeeën met cijferrapporten naar buiten komen. 

 

Woensdag

ABN Amro doet verslag over het eerste kwartaal. Eens kijken of de bank de kosten onder controle kan houden. In het vierde kwartaal verslechterde de kosten-batenratio nog van 66,4% naar 70,2%. We merken op, dat de balans bij ABN Amro ijzersterk is en het dividendrendement inmiddels - door de recente koersdaling - 7,6% bedraagt. Dat maakt het aandeel in onze ogen aantrekkelijker. Vooralsnog hebben we een neutrale opinie op het aandeel ABN Amro.

De Belgische verzekeraar Ageas meldt woensdagochtend eveneens cijfers. Wij vinden de beleggingscasus bij Ageas lastig te doorgronden en bovenal is het aandeel duur als we kijken naar het rendement op de vrije kasstroom. Wij komen niet verder dan een neutrale opinie en vinden andere verzekeraars in de sector zoals NN Group interessanter. 

Internetloodgieter Cisco Systems meldt in de VS nabeurs de cijfers. Door een duidelijke strategie en succesvolle overnames raakt Cisco steeds beter op koers en worden wij meer fan van het aandeel. De achterstand bij clouddiensten en digitale veiligheid loopt Cisco versneld in. Een nadeel is dat de koers van het aandeel Cisco fors is gestegen waardoor wij een neutrale opinie houden.

 

Donderdag

Het is dringen geblazen aan het Nederlandse cijferloket. De degelijke NN Group publiceert zijn eerstekwartaalresultaten. Het aandeel is door de recente koersdaling relatief goedkoop. Daarnaast is er financiële degelijkheid bij de verzekeraar waarbij het 5,2% dividendrendement goed is geborgd. Wij hebben een positieve opinie op het aandeel NN Group wat gezien de defensieve kwaliteiten tot de betere van de financiële sector behoort.

De Belgische bank KBC Group geeft voorbeurs de eerste kwartaalresultaten af. Wij zijn enthousiast over het aandeel omwille van de sterke balansverhoudingen, sterke operationele prestaties en het goed geborgde dividendrendement van 5,9%. De koerscorrectie van circa 10% in de afgelopen vier weken biedt een instapmoment. Onze opinie op het aandeel KBC is neutraal.

 

KBC behoort tot onze 25 aantrekkelijke aandelen

 

Van de kwartaalcijfers van VolkerWessels verwachten wij weinig spectaculairs. De bouwsector presteert naar behoren. Wij hebben een positieve opinie op het bouwconcern dat een aantrekkelijk dividendrendement kent.

En dan is er nog SBM Offshore. Het concern heeft krasse uitspraken gedaan over een sterker omzetmomentum voor 2019 ($ 2 miljard omzet). Daarnaast laat de onderneming de nodige operationele verbeteringen zien. Wij gaan er vanuit dat SBM Offshore deze geluiden bevestigt en herhalen nogmaals onze positieve opinie op het aandeel.

Nabeurs meldt de grote chipmachineproducent Applied Materials cijfers over het afgelopen kwartaal en - nog belangrijker - de vooruitzichten. Wij krijgen hierdoor meer inzicht in hoe de marktomstandigheden zich ontwikkelen voor bedrijven als ASML, Besi en ASMI. Het management van Applied Materials gaf een zwakke omzetvoorspelling af voor het afgelopen kwartaal. Mogelijk dat door de gerezen handelsonzekerheid weer een conservatief vooruitzicht de wereld in wordt gestuurd. Onze opinie op het aandeel Applied Materials is positief.

 

Vrijdag

De Zwitserse fabrikant van luxegoederen Richemont is direct weer onderwerp van discussie door de handelsperikelen. Ja, de Chinese markt is belangrijk en dat geeft risico’s voor de afzet, maar de waardering van het aandeel is inmiddels aan de lage kant. Wij denken dat kwartaalcijfers voldoende comfort geven maar de handelsonzekerheid blijft de komende tijd boven Richemont hangen. Wij houden voor de langere termijn een positieve opinie op het aandeel Richemont.

 

In deze rubriek schetst Jack Horvest, investment specialist bij Van Lanschot Kempen, kort een aantal onderwerpen die het sentiment op de aandelenmarkten op de korte termijn bepalen. Vast onderdeel is een greep uit komende bedrijfscijfers, waarbij hij kort aanstipt waar beleggers naar kijken en wat onze opinie op het aandeel is.