SBM Offshore ontvangt schadeclaim voor Yme-project

Na zware tijden sluit SBM Offshore zijn hoofdpijndossiers, wij hebben een positieve opinie.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore bereikt een definitieve schikking in het hoofdpijndossier Yme. SBM Offshore bouwde het productieplatform Yme voor het Canadese Talisman Energy. Door technische problemen en vertraging in de bouw was het platform nooit operationeel. SBM was genoodzaakt miljoenen op de mislukte bouwwerkzaamheden af te schrijven. Het had bij verzekeraars een claim van meer dan $ 1 miljard liggen. 

Donderdag werd wereldkundig gemaakt dat de totale schikking in de Yme-zaak $ 390 miljoen is. Dit is inclusief de donderdag aangekondigde uitkering van $ 48,5 miljoen. Van de $ 390 miljoen worden de juridische kosten en claims afgetrokken. Het overgebleven bedrag wordt gedeeld met Repsol, de huidige eigenaar van Talisman.

Wij verwachten dat er voor SBM Offshore uiteindelijk $ 160 tot $ 180 miljoen overblijft. Hoewel dit bedrag fors lager is dan de ingediende claim van $ 1 miljard, kan SBM Offshore dit hoofdpijndossier nu wel sluiten. Dat vinden wij goed nieuws.

Verlichting in de beleggingscasus

Alle erfenissen uit het verleden worden door SBM Offshore langzaamaan opgelost en dat brengt verlichting in de beleggingscasus. Zo zorgde de schikking met het Braziliaanse Openbaar Ministerie van begin vorige week voor een forse meevaller bij beleggers. Het aandeel SBM Offshore opende die maandagochtend met meer dan 10% hoger.

Wij zijn van mening dat ook het nieuws over Yme ondersteunend werkt voor SBM Offshore. Het management kan zich weer focussen op toekomstige groei in een herstellende markt. Wij houden daarom onze positieve opinie op het aandeel SBM Offshore.