Slagkracht OPEC onder druk

Het lukte de OPEC-leden donderdag niet om tot een akkoord te komen over inperking van de olieproductie. Vrijdag praten de verenigde olieproducerende landen verder met een aantal partners – waaronder Rusland – om alsnog overeenstemming te bereiken. De markt verwacht dat er circa 1,1-1,2 miljoen vaten per dag minder opgepompt gaan worden.

In het kort:

Rusland kan een grote rol spelen bij beperking olieproductie
Positieve uitkomst zorgt voor sterk herstel olie-aandelen
Mogelijk defensievere positionering bij tegenvallende uitkomst

Rusland is bepalende factor

Wij vinden het tegenvallen dat de OPEC niet tot een akkoord wist te komen. Wij waren eerder juist onder de indruk van de slagkracht van de organisatie bij het maken van afspraken om de olieproductie te beperken. De OPEC lijkt nu onder druk van de buitenlandpolitiek van de Verenigde Staten aan slagkracht te hebben ingeboet.
De VS heeft voor een aantal landen beperkte vrijstellingen gegeven om olie af te nemen van het gesanctioneerde Iran. Het lijkt er nu op, dat president Trump wil voorkomen dat deze landen gebruik gaan maken van hun vrijstelling als er een olietekort is. Daarom zet de VS verschillende OPEC-leden onder druk, waaronder bondgenoot Saudi-Arabië, om de olieproductie niet terug te schroeven. Trump haalt hiervoor alles uit de kast, waarbij de moord op journalist Khashoggi hem extra politieke munitie geeft.

 

Rusland kan zijn spierballen laten zien aan de VS

 

Vrijdag schuift ook Rusland aan bij het overleg. Rusland behoort tot de grootste olie-exporteurs ter wereld en voelt veel minder de druk van de VS. Mocht Rusland bereid zijn om de productie met meer dan 200 duizend vaten per dag te beperken, dan is dat al een zeer krachtig signaal zijn. Voor Rusland is dit een moment om zijn spierballen te tonen aan Trump en niet aan zijn wensen tegemoet te komen om de olieproductie ongemoeid te laten. Dit scenario is zeker niet uit te sluiten.

Beleggers zijn negatief

Aandelen van olieproducenten zijn in korte tijd hard in waarde gedaald. Beleggers lijken al van een negatief scenario uit te gaan. Mochten de uitkomsten van het OPEC-overleg met bondgenoten leiden tot een productiebeperking, dan voorzien wij een sterk herstel van olie-aandelen. Of de uitkomst positief uitpakt zal ook afhangen van de duur van de afspraken.

Bij een negatieve uitkomst waarbij de productie niet of beperkt kleiner wordt zullen wij onze visie op de olieprijs mogelijk moeten herzien. Wij gaan momenteel uit van een koers van $ 60-65 per vat. Een lagere olieprijs kan implicaties hebben voor de beleggingskeuzes die wij maken, door bijvoorbeeld de sector energie met defensievere aandelen in te vullen. Dat zijn aandelen van oliemaatschappijen die relatief minder gevoelig  zijn voor een lagere olieprijs.

Van een scenario van een lagere oliekoers gaan we vooralsnog niet uit. De meeste landen zijn niet gebaat bij een olieprijs van minder dan $ 60,- per vat. Ook voor de Amerikaanse olie-industrie is dat geen prettig vooruitzicht.

Boorinstallatie van schalie-olieproducent Diamondback Energy
Boorinstallatie van schalie-olieproducent Diamondback Energy.

Diamondback Energy gevoelig voor uitkomst

Onze opinie op de energiesector is momenteel ‘overwegen’. Naast defensieve oliegrootmachten zoals Total, Shell en ExxonMobil vinden we ook schalie-olieproducent DiamondBack Energy interessant. Vooral DiamondBack Energy is sterk gevoelig voor schommelingen van de olieprijs, maar wij vinden het aandeel aantrekkelijk geprijsd.