Solide omzetgroei helpt beleggingscasus Unilever

Levensmiddelenconcern Unilever meldde donderdagochtend 18 april beter dan verwachte organische omzetcijfers. Daarbij herhaalde het management zijn omzetdoelstelling voor 2019, maar dat vinden we niet echt ambitieus. Bij beleggers heerste er opluchting. Bij de voorgaande cijferupdate kwam Unilever met een ronduit zwakke omzetgroeiverwachting. Momenteel houden we een neutrale opinie.

De onderliggende omzetgroei van Unilever over het eerste kwartaal van 2019 bedroeg 3,1%, hoger dan de gemiddelde analistenverwachting van 2,8%. De volumeontwikkeling van +1,2% is meer dan de raming van marktkenners (+0,7%). Prijzen namen met 1,9% toe, wat lager was dan de verwachting van 2,1%. We merken op dat de markten waarin Unilever actief is gemiddeld met 3% groeiden en daarmee presteert Unilever in lijn.

Onderliggend presteert Brazilië sterk (opkomende landen) en is het prijsstellingsvermogen (+4,8%) binnen persoonlijke verzorging (Home Care) uitmuntend. Dit vinden wij belangrijke aanknopingspunten binnen de beleggingscasus.

Herhaling van doelstellingen zorgt voor verwarring

Unilever herhaalt zijn doelstelling voor 2019. Het concern mikt op een omzetgroei aan de onderkant van de bandbreedte 3% tot 5%. Daarmee geeft het bedrijf aan niet veel omzetverbetering te voorzien voor de rest van 2019. Over de omzetdoelstelling van 2020 is niets gezegd, terwijl Unilever zich wel duidelijk uitsprak over een aanhoudende EBIT-margeverbetering (richting 20%) in 2020. Eind 2018 zat het concern op 18,5% en voor 2019 voorzien analisten gemiddeld een EBIT-marge van 19,1% voor 2019. Dit kan mogelijk ruimte bieden voor een positieve verrassing. De teneur van de trading-update is verwarrend. Enerzijds is er opluchting over de omzetgroei anderzijds zijn de uitspraken over doelstelling niet compleet. Wij komen niet verder dan een neutrale opinie en vinden het aandeel Unilever meer dan voldoende gewaardeerd. Wij houden onze reserves.