Spannende 5G-veiling Duitsland afgerond

 

In het kort:

  • Doemscenario van torenhoge prijzen blijft uit
  • Vodafone hoeft aanzienlijk minder te investeren dan Deutsche Telekom
  • Mogelijk meer concurrentiedruk van United Internet

Vier telecomaanbieders investeren gezamenlijk € 6,5 miljard in het verkrijgen van 5G-frequenties op het Duitse netwerk voor mobiele telefonie. Dat bleek woensdag uit de afronding van de Duitse 5G-veiling. In 52 dagen tijd zijn er bijna vijfhonderd biedingsrondes geweest op in totaal 41 frequentieblokken. Het gaat hierbij om Deutsche Telekom, Vodafone, Telefónica Deutschland (O2) en United Internet (1&1 Drillisch).

De 5G-veiling werd door beleggers met argusogen gevolgd, omdat de veiling de toon zet voor veilingen in andere landen. De € 6,5 miljard is weliswaar hoger dan verwacht, maar een stuk lager dan de doemscenario’s van meer dan € 8 miljard, die de ronde deden bij sommige analisten na de peperdure Italiaanse 5G-veiling. Omdat United Internet uiteindelijk niet meedong voor het laatste 10 MHz-frequentieblok op de snelste en meest gewilde 3,6 GHz-frequentie, kwam de veiling ten einde.

 

Relatief goed resultaat voor Vodafone

Onze ogen waren vooral gericht op het bedrag dat Vodafone zou spenderen. De telecomaanbieder betaalt in totaal € 1,88 miljard voor een derde van de totale bandbreedtes op de 5G-frequenties lager dan 2 GHz en 30% van de totale bandbreedte op het 3,6 GHz-spectrum. Dat is € 300 miljoen minder dan de € 2,18 miljard die Deutsche Telekom betaalt voor evenveel ruimte op de frequenties. Ook Telefónica Deutschland heeft voor € 1,43 miljard een aanzienlijk deel weten te bemachtigen. De telecomaanbieder - waarin moederbedrijf Telefónica een 69%-belang in heeft - krijgt 16% in handen van de totale bandbreedtes op de 5G-frequenties onder 2 GHz en 23% op het 3,6 GHz-spectrum. United Internet krijgt op beide spectra een zesde van de totale bandbreedte in handen.

Met de 5G-veiling en de recente dividendverlaging is er nu veel onzekerheid uit de beleggingscasus van Vodafone. Dat maakt volgens ons de weg vrij voor herstel van het aandeel dat sterk onder druk stond. We herhalen dan ook onze positieve opinie op het aandeel. Deutsche Telekom (neutrale opinie) komt er gezien de betaalde prijs wat minder goed vanaf. Daarnaast ondervindt Deutsche Telekom meer last van de toenemende concurrentiedruk van prijsvechter United Internet, die nu voldoende mogelijkheid in handen krijgt om een concurrerend 5G-netwerk op te bouwen.

 

Lees ook onze opinierapporten over Vodafone en Deutsche Telekom.

 

Emile Broesterhuizen is specialist aandelen.